Bugün annesine ilaç yazdırmak için başvuran bir veterinere nerede çalıştığını sordum.
“Bir et fabrikasında çalışıyordum ama istedikleri gibi davranmadığım için işten ayrıldım” dedi
“Ne konuda sorun çıktı?” diye sordum
“Hijyen konusunda, maliyetleri düşürmek için hijyene önem vermiyorlardı. Zaten ben oraları gördükten sonra dışardan sucuk almamaya başladım, evde kendim yapıyorum” dedi
“Nasıl yapılır evde sucuk?” diye sordum
“Kasaptan kendim dana etini seçiyorum, koyunun yağlı yerlerinden de koyduruyorum. Evde baharatlarla sarımsakla önce ufakl bir kısmını çekip, sonra onu diğer etlerle birlikte taekrar çekiyorum ki homojen karışsın. Sonra barsaklara doldurup asıyorum. Mevsimine göre ilk bir hafta ıslak ortamda kurutmak gerekir” dedi
“Ne demek ıslak kurutma?”diye sordum
“Sucuklar bir anda kurutulursa dışında bir kabuk kurur, içi çiğ kalır. Homojen kuruması için nemli ortamda olması gerekir, bu yüzden ilk hafta her gün ıslatıyorum. Ayrıca çok sıcakta kurutmaya kalkarsan da eti kokutma riski var . En iyisi kışa girerken oluyor.” dedi
“Kaç günde yenir hale geliyor?” diye sordum
“Doldurmadan önce de köfte yapıp pişirebilirsiniz. Çiğ yemek için en az iki hafta dinlenmesi lazım. Yapmaya niyetliyseniz size reçetesini getireyim” dedi
Niyetli olmadığımı söyleyip teşekkür ettim
18 yorum:
Hocam,
Güzel siteniz ve tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
İlk defa blogların faydalı olduğuna kanaat getirdim.
Kendimi bir dost sohbetinde hissettim.
Google Reader kullanmasaydım bu yazılanlardan haberim bile olmayacaktı ve mahrum kalacaktım. Önce size sonra Google reader'a teşekkürler.
Reçeteyi alsanız iyi olurdu doğrusu :)
Çocukken biz de evde yapardık sucukları, kasapta da bağırsaklara doldurturduk. Onların tadını hiçbir sucukta bulamadım.
Zaten artık sucuk da yemiyoruz ya...
Paylaşımlar çok güzel. Teşekkürler.
Benim gibi yurtdisinda yasayip sucuk diye arada inleyenler icin receteyi alsaydiniz keske.:)
Serra
ahh keşke alıverseydiniz, tam reçetesini. biz de yararlanırdık :)
İnsan böyle hijyen sorunu olan üretim yerlerini duyduğunda hakikaten o ürünlerden soğuyor, tıpkı benim şu an sucuk yemekten soğuduğum gibi. En iyisi o adam gibi kendin veya bir tanıdığına yaptırmak. Keza restoranlarla ilgili de hijyen olaylarını duyuyoruz...
annemler de yapardı sucuk. babam bir keresinde hayvanın olduğu gibi, hiçbir organı ayrılmadan sucuk makinasına atıldığını görünce dışarıdan alma olayını kesmişlerdi.
kışın yaparlardı sucuğu. bol baharat ve sarımsakla (neredeyse 1 kilo kadar sarımsak ama) çeker, bir gün dinlendirirlerdi. sonra tadına bakmak için yerdik köfte olarak. of, tadına doyum olmazdı. dışarıda bir çamaşır askısına asar, kuşlar yemesin diye üzerini örterlerdi. neredeyse mayıs gelene kadar her gün sucuk yerdik kardeşimle bayıla bayıla. hey gidi günler...
Birkac kis daha soylemis(yazmayan ve dusunen cok kiside vardir eminimki) benden once ama keske alsaymissiniz receteyi ya.
Merhabalr...
Kayserili olarak bende bilmiyodum nasıl yapıldığını aslında hijjen açısından almıyordumda ama bunu not ettim birgün lazım olabilir ellerine sağlık sevgiyle kal:)
eger bir gun recetesini alirsaniz lutfen lutfen yayinlayin yada belki almak isteyenlere yollayin,amerikada yasiyorum ve sucuk yapabilmeyi cok istiyorum bagirsak bile getirdim ama kimse dogru duzgun bir tarif vermedigi icin henuz yapma girisiminde bulunamadim :)
Esra Aytul
artık eski sucukların tadını hiçbir markada bulamıyorum. ben de uzun zamandır evde denemek istiyorum ama içime sinen bir tarif bulamadım. hastanız tekrar gelirse bizim için reçeteyi alırsanız size minnettar oluruz.
Rahmetli annem de sucuklari kendisi yapardi. Askida haftalarca kurumaya birakilirdi. Ve ne kadar lezzetli olurdu.. Sucuk satin almiyoruz zaten, ama o sucugun tadini da unutamiyoruz. Bir kac kez denemis olsam da, o tadi tutturamadim.
Olsa da yesek..
Hocam recete sart oldu galiba!Sevgi ve saygilarimla.Hulya.
Oldu mu şimdi. Hem bizi heveslendirdiniz hem de kursağımızda bıraktınız.Reçete olmadan bu bilgi bir işe yaramaz ki. Sanayi ürünlerinin halkın sağlığı öncelik verilerek değil, para kazanmak için yapıldığını zaten biliyoruz. Reçeteyi alırsanız biz de kendi sucuğumuzu yapar sağlıkla yerken sizi anarız. Bir bulduruverin lütfen. Yada bu yazıyı bu işte çalışmış bir gıda mühendisi/veteriner okusa, buraya yazsa...
Google'dan arasaniz bol miktarda "evde sucuk" tarifi bulabilirsiniz.Ozellikle ABD de yasayanlar sanirim bagirsak bulmada sorun yasayacaklardir.
Hazir sucuklarin eti ne cesittir bilemeyiz ama asil tehlike icine koruyucu olarak koyduklari "nitrat" tir.Bu zehiri ne siz yiyin nede cocuklariniza yedirin.
Ben kendim yapıyorum yapımı çok basit sarimsak şart geri kalan baharat sizin isteginize göre değişir ben kasap oldum için evde makinemde kendim basiyorum
peki nasil kurutuyorsunuz?
Yorum Gönder