Perşembe, Nisan 30, 2009

terörle mücadele







Bugün çocuğunu muayeneye getiren bir polisin terörle mücadele şubesinde çalıştığını öğrenince İstanbul'da olan olayları nasıl değerlendirdiğini sordum.


"Terörist çok profesyonelmiş. Sabah 5'te kapıyı çalınca hemen ateş etmiş, amir de o sırada şehit olmuş." dedi


"Baskın olacağını haber mi almış?" dedim


"Baskınlar hep o satlerde olduğundan böyle profesyonel teröristler zaten o saatlerde uyumaz, öğleye doğru yatarlar. Malum saat 12 de etraf kalabalıkken baskın yapılamaz" dedi


"Hep amir mi çalar kapıyı?" dedim


"Operasyon amiri diğer amirlere benzemez, bütün eğitimleri almıştır, arkada durmaz" dedi


"Peki diyelim ki bakkala giderken birisi arkadan üstüne atlayıp yakalasa daha kolay olmaz mı?" dedim


"Ya üstünde bomba varsa, kalabalıkta patlatırsa ne olacak. Plastik patlayıcının 100 gramı bu binayı yıkmaya yeter, onu da kemerinin altına bile gizleyebilir, dışardan anlayamazsın. O zaman da evi biliniyordu, neden evine baskın yapılmadı denir. Zaten sağ yakalasan ne olacak, hapishanede daha bilenip, palazlanıp çıkacak" dedi





17 yorum:

kırmızılı dedi ki...

Bizim medyamız bize bizim polisimizi her zaman kötülüyor,ne yapsalar polisler yaranamaz sanki bu millete bana öyle geliyor en azından...
Bütün polisler çok dürüst,çok iyi demiyorum ama arada çıkan bi kaç çürük yüzünden bütün teşkilatı kötülemek,suçlamak anlamsız...

aysema dedi ki...

Emniyet amirine ve Mazlum çocuğa çok üzüldük, ailelerine sabır, yaralanan yedi kişiye de sağlık diliyorum.

Olayı bir sokak arkadan ben de yaşadım. Saatlerce silah ve bomba seslerini dinledik. Yaşadığımız sıkıntıyı tahmin edersiniz. Ayrıca olaydan habersizken başımızın üstünde dönüp duran, bazen duraklayan, helikopteri düştü düşecek endişesi içinde tam bir saat(sabah 6.30-7.30 arası)izledim.

"Terörist çok profesyonelmiş!" olabilir. Peki oraya toplanan polisler profesyonel değil miydi? Bir kişi bu kadar zararı nasıl verebildi? Maddi, manevi bu kadar olaydan sonra başarıdan söz edilebilir mi? Neyin başarısı, kimin başarısı anlayamadım. Anlayan varsa söylesin lütfen...

Desqpio dedi ki...

"Zaten sağ yakalasan ne olacak, hapishanede daha bilenip, palazlanıp çıkacak"

Bir kez daha tebrik ediyoruz o zaman polislerimizi, iyi ki varlar!

Adsız dedi ki...

polis memuru atılan el bombasıyla şehit düştüğünü belirtti vali,bu nasıl bir çelişki yaw.

Adsız dedi ki...

Terör suçundan girip hapishanede daha da palazlandığı tespiti gerçek.Aksini düşünenin ciddi derecede akıl sağlığı tehlikede demektir.
Sade vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit eden teröristlere yine de pozitif yaklaşabilenlere, hayatta bu tip insanlarla yollarının bolca kesişmesini diliyorum.

mustafa sa dedi ki...

teröristin ne idüğü belli iken bu alnında arapça yazılı terörist fotografı niye eklediniz doktorum. başka terörüst imajı yok mu dünyada allah aşkına islamcılardan gayri (!) Kendimiz ettiğimiz kötülüğü başkası etmez inan.

Seda dedi ki...

Sitenizi uzun süredir takip ediyorum, beğeniyorumda..
Fakat bu terör yazısında kullandığınız fotoğraf olmamış bence.Her ne kadar kendini bilmezler din adı altında terörist faaliyetlerde bulunsalarda bu ikisi hiç bir zaman bağdaşmaz.Bu nedenle başında arapça harflerin yazılı olduğu bi bandaj takan terorist görüntüsü beni rahatsız etti.

Adsız dedi ki...

ne yazıkki işini bir terörist kadar yapamayan insanlarla kamusal hayat sürdürüyoruz. herkes de bir kanıksanmışlık havası. bir adam tek başına davasını götürebiliyorken, koca teşkilatı saatlerce aciz bırakabiliyorken, o teşkilattakiler ne işe yararlar ya da onları oraya koyanlar ne işe yararlar diye sormadan edemiyor insan. tabi olan yine her zamanki gibi sivillere ya da askerlerin ailelerine oluyor.

Adsız dedi ki...

bu fotograf yazıyla alakasız olmuş. ben bir tek amerikalılar terörü müslümanlardan ibaret sanır zannederdim hocam ne iş..

Adsız dedi ki...

sizin medyaniz sizin polisleri kotulemesine gerek yok... zaten kotu ve egitimsiz... devlet sizofreni ve paronoyak olunca haliyle polislerde oyle oluyor...polisleriniz kufr eder sover dover kol bacak kirarlar cocuk basini dipcikle ezerler oldururler keserler asarlar...istisnalar kaideyi bozmaz ama ...iti an comagi hazirla derler...en kotu egitimsiz polis turk polisidir

gp maksimov dedi ki...

:arada cikan bi kac curuk yuzunden..."
Kirmizili hangi teskilat? bu Paris/St. Denis polis teskilati mi? kuzum sen ya akvaryum baligisin ya da turkey senin icin sadece hindi manasina gelio

Desqpio: "bir kez daa tebrik ediyoruz polisimizi"
demek ki ne imis, oraya donie darko avatari koymakla bu isler olmuomus...evet 600 polis bi kisiye karsi. bende cok tebrik ettim, ama baskasini.

Bezis dedi ki...

Terörizm üzerine uzmanlığımı yapıyorum. Polis değilim akademik camiadayım.Bir hocam önceden Terör ile Mücadele Merkezinde çalışıyordu, polisti. Bir arkadaşını arayıp olayları sorduğu zaman arkadaşının cevabı "biz daha gözlediğimiz bir evi bile tam olarak etkisiz hale getiremiyoruz. İstanbul'da daha bilmediğimiz bir sürü uyuyan hücre var" cevabını almış.
Terörizm ile mücadele kompleks bir iştir. Canlı yakalamak önemlidir. Hapishane konusu ise devletin bu konuda başarısızlığını malesef ortaya koymakta.Çünkü bir teröristin hapishanede palazlanacağını bilen bir bilinç bunu engellemek için de mücadele etmelidir. Teröristi canlı yakalamak önemlidir çünkü organizasyonun içini anlamak ve gelecek olan diğer eylemlerden haberdar olmak gerekir.
Ancak bahsettiğim gibi terör ile mücadele zordur. En basitinden şöyle düşünün: Terörist organizasyonlar eylemi planlarlar ve bir eylem olmadan mücadele olamaz. Yani her zaman bir step geride kalırsınız. (İngilizce hali ile daha anlaşılır oluyor malesef. Bunu biz action (eylem) ve reaction (eyleme tepki) şeklinde ele alıyoruz. Eylemi terörist organizasyonlar yapıyor ve siz ancak etkiden sonra tepki verebiliyorsunuz.)

ssbb dedi ki...

resim kısıtlı zamanda estetik açıdan seçtiğim bir fotoğraftı, ama konu bu kadar hassas olunca haklısınız, değiştireyim.

âyine dedi ki...

evet 600 polis bir kişiye karşı olabilir ama orası da dağ başı değil ki efendim bombayı atıp uçursunlar şerefsizi, sağı solu sivil, polis en az kayıpla operasyonu bitirme derdinde, sayın bezis'in dediği gibi bir sıfır hatta iki sıfır yenik başladı, hayatını kaybedenlere Allah rahmet etsin, fotoğrafın değiştirilmesi iyi olmuş ayrıca

Bezis dedi ki...

Sayın Ayine-i Devran malesef bombayı atıp uçuramıyorlar şerefsiz dediğiniz kişiyi. Aslında o insanlar günlerce hatta aylarca izleniyorlar polis tarafından. Bombayı içeri attıkları anda içerdeki hazır yapılmış maddelerin patlaması sonucunda etraftaki apartmanların çökmesine bile neden olabilirsiniz. O yüzden de zor bir iş terör ile mücadele. Ancak o kadar izlemenin sonunda o adamın arkasından yaklaşıp ellerini tutmak çok kolay bir iştir bence (Uzmanlığınızı yaptığınız bir alanda atıp tutmak kolay oluyor- kendime bu lafım).

Uğraştığınız adamlar işlerini 7/24 nerede ne eylemi yapsak diye düşünen kişiler. Yapılan araştırmalar bu kişilerin mental olarak sizden bizden sağlıklı olduklarını, daha doğrusu psikolojik bir rahatsızlıklarının olmadığını ortaya koymuş durumda.

Teröre başvurmalarının en önemli nedeni bu organizasyonların zayıf olmalarıdır. Bir devlet geleneksel anlamda güçlüdür çünkü askeri vardır, silahı vardır, alan bilgisi vardır, vardır da vardır ancak terör organizasyonu geleneksel anlamda güce sahip değildir. Bu yüzden de I./ II. Dünya Savaşı gibi savaşlar onlarla söz konusu değildir. Onun yerine güç dengesini bu tarz vur kaç eğlemleri ile ve intihar bombacılarıyla gerçekleştirirler. Ve bu şekilde güçlü olurlar.(asimetrik güç ilişkisi diyoruz biz buna)

Terör ile mücadele için terörist gibi düşünmeniz gerekir ve bunun için de 7/24 eylem planları yapmanız gerekir bu da zor hatta imkansızdır.Buna uygun çok güzel bir örnek var aslında aklıma gelen ama kendi bloğum gibi çok uzatmışım lafı. Affınıza sığınıyorum Sayın yazar.

Mucoid dedi ki...

yerinde oturup yorum yapmak kolay zaten..Türk polisi gayet başarılıdır.

Adsız dedi ki...

Bu olayda hayatını kaybedenlere rahmet ve yaralanan arkadaşıma da acil şifalar diliyorum... Polis bu hücre evine baskına gittiği zaman kapıyı çalıp "aç kapıyı polis" diye ikazda bulunmuş. Bunun üzerine de terörist kapının arkasından çelik mermili ak47 (kalaşnikof) tüfek ile cevap vermiş. ve arkasından da kapıyı açarak 2 adet el bombasını apartman boşluğuna bırakmış. Emniyet amiri ya bu ateş esnasında ya da akabinde yaşanan el bombası atımı sırasında şehit düşmüş olabilir. Bu operasyonun bu duruma gelmesinde alınan istihbaratın yanlışlığı ya da yetersizliği rol oynamış olabilir. Çünkü İstanbulda yapılan baskınlar esnasında başka bir evde mukavemet beklenirken mukavemet bu evde polisin karşısına çıkmıştır. Polis çatışma sürerken gerekli güvenlik çemberini sağlayamamıştır kanımca çünkü çatışma tüm şiddetiyle sürerken binanın karşısındaki yol trafiğe açık bir haldeydi. Araçlar ve yayalar ve meraklı memleketim insanı olay yerinin neredeyse dibinden bi macera flmi izler gibi bu olayı seyrediyordu. Sizin medyanız size elinden geldiği kadar gerçekleri anlatmaya çalışıyor. Sizin medyanız bu operasyon da yapılan bir yanlış varsa bunu sorumlusunu arıyor. Sizin medyanız bir daha böyle bir olay olursa kimsenin cnı yanmasın diye haber yapıyor. Medyanız tam bağımsız ve özgür bir yapıya sahip olamadığı için elinden geldiği kadar yapmaya çalışıyor diye tanımlıyorum bu durumu. Kendisini üzerine üniformayı giydiğinde devlet sayan insanlar da var o teşkilatın içinde, adını geçin de yaptıklarını bile bilmediğimiz adamlarda. Mecidiyeköy meydanındaki bombayı son anda kendi yaşamını hiçe sayarak imha eden de bir polis (ki bu haberi okudunuz ve izledi idiyseniz polisi kötüleyen bir haber olmadığını hatırlarsınız parantez içi parantez (bu haberi de size sizin medyanız vermedi mi?))1 mayıs2007 tarihinde taksimde bir kafede kendi halinde oturan bir beyi durduk yerde tokatlayan da bir polis. Sizin medyanız Arka Sokaklar dizisini izledikten sonra kendini gaza getirip her hakkı kendisine hak görenle gerçekten bu yola baş koymuş kamu düzeninin korunmasını canından üstün görenlerin ayrımını çok iyi yapabilecek seviyededir efendim siz hiç merak etmeyiniz...