Salı, Nisan 10, 2007

hububat


Bugün emekli bir hububat satıcısı öksürük yakınması ile başvurdu. En iyi pirincin hangisi olduğunu sordum,

‘Sarı çeltik’ dedi.
‘Ne özelliği var?’dedim.
‘Bir avuç atsan bir tencere olur, hem onun tadı başka pirinçte bulunmaz’ dedi.

‘Baldo gibi mi oluyor bu sarıçeltik?’ dedim
‘Yok baldo ne ki? Baldo 3 ayda yetişir, bu 4 ayda. Baldodan güzeldir, zaten kilosu şimdi 4 lira civarındadır ama sadece Kahramanmaraş yöresinde bulunur, buralara kadar gelmez’ dedi.
İthal pirinçleri sordum, ‘Onlar hep hamurdan yapılıyor!’ dedi.
'Nasıl olur, hepsinin şekli neden farklı oluyor o zaman’ dedim
'Kalıpları ona göre, ben biliyorum' diye üsteledi.

'Hububatta her malın bir iyisi vardır bir ucuzu, dermason fasulyeyi ıslatmana bile gerek yoktur, yarım saat haşla olur, ama ucuz fasulyeyi saatlerce haşlasan yumuşamaz, dermasondaki tat da yoktur’ dedi.

Öksürüğü için Geralgine K tb 3x1 yazdım.



3 yorum:

Adsız dedi ki...

Burada biz yasemin pirinciyle idare ediyorduk (ki cok guzel ama herseye uymuyor ki) ama neyseki Baldo buldum. Yoksa, Uncle Ben markali vesaire pirinclerden pilav olmuyor, ustelik de tuhaf bir tatlari oluyor. Su sari celtigi tatmayi cok isterdim! Demek ithalleri hamurdan yapiyorlarmis! Cok seker. :o)

www.elifsavas.com/blog

Adsız dedi ki...

Şimdi markette sarı çeltik arıycam, hiç duymamıştım. Pilav denince baldo pirinci biliriz biz. Amerikan jasminlerin gerçekten tadı farklı ve çok beyaz, kokusu da tuhaftır ya, demek hamurdanmış. Fasülye konusunda da amca haklı, bazı fasulyeler saatlerce pişmiyor. Gerçi bize memleketten (Isparta) geliyor ya:)) Ama dermason diye özellikle arayıp pişiricem, bakalım nasılmış.
egeden

elif dedi ki...

cok ilginc ithal pirincler hamurdan miymis?? bizi uyutuyolar yine .. yasmin pirincleri guzel ama sari celtigi denemek lazim