Perşembe, Ağustos 02, 2007

mayıs mayası


Bugün bel ağrısı ile gelen Kula'lı yaşlı bir çifte muayene sonucunda ağrılarının şişmanlıktan kaynaklandığını söyleyip kilo vermelerini önerdim.
Amca:
"Bizim köylük yerde yeme içme çok, habire düğün oluyo, keşkek oluyo, helva oluyo, hanım ekmek yapıyo, tereyağ salça sürüp yiyoruz" dedi.
"Kula'nın ekmeği de pek meşhur, nasıl yapıyorsunuz?" diye sordum.

"Mayıs mayası ile yapıyoruz"
dedi yaşlı teyze.
Mayıs ayında yağan yağmuru tepsilerde biriktirir, sonra onunla hamur yoğururlarmış. Hamura yağmur suyu ve un dışında başka şey konmazmış. Daha sonra yoğurdukları hamur maya görevi görürmüş. Dolapta aylarca saklanabilirmiş, ama açıkta çabuk bozulur,
eşkir, çikin olurmuş.
Köylerinde komşularının ocağı tüttü mü teyze hemen bir parça mayalı hamuru çoğaltır, götürür ekmek edermiş. Bu yöntemle yapılan ekmek
fıska fıska kabarır, hem de hiç bayatlamazmış.
İştahları çok yerinde olduğundan kararın kendilerine ait olduğunu, canın boğazdan geldiği gibi gidebileceğini, ancak atın ölümü arpadan olsun diyerek yemeye devam edebileceklerini, kilo almaya devam ederlerse ağrılarının gitgide artacağını anlattım.


5 yorum:

Adsız dedi ki...

Alışkanlıklarından kurtulmaları herşeyden daha zor galiba.

Adsız dedi ki...

Ama çok şekerler...ekmek bu kadar güzel mi anlatılır..Bu kadar güzel anlatan bir o kadar da yemesini seviyor galiba :)
Anlatımınız ve resimler için teşekkürler..hepsi mükemmel..

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Bu mayayı ilk kez duyuyorum. Özellikle Mayıs ayındaki yağmur suyundan yapılmasının bir hikmeti olmalı. Havadaki polenler, tozlar, her ne ise?
Hayatın kaynağı her şekilde su!:)

Adsız dedi ki...

Ben bu mayayı biliyorum. Bazı yörelerdede galiba karadenizde bunu hıdırellezde yapıyorlar.Zaman aynı ama isim farklı. Aslında dünyada da böyle, her ülkenin insanının yaptığı ve bildiği şeyler aynı.İ simler, yöntemler farklı.Ah bu teknolojiye boyun eğmesek büyüklerimizden öğrenecek ne çok şey var.Ben çoğu zaman ekmeğimi kendim yapıyorum.Ekmek makinasında ve hazır mayayla.Hıh !... Güya ekmeğimi kendim yapıyorum .Teknolojiyle.

muge dedi ki...

Mayanin Amerika'daki adi da Sourdough Starter. Mayis yagmurlari ile degil de filtre edilip kaynatilmis suyun 2-3 gun beklemesiyle yapiliyor. Yasli teyzenin goz karari ile yaptigi bu mayayi tutturmak da oyle kolay birsey degil.
Biz eski toprak kadinlarin eline su bile dokemeyiz.

Bu arada sayfanizi yeni kesfettim ve bayildim. Tebrikler. Guzel Izmir'imin insanlarini sizinle biraz daha yakindan taniyorum.