Salı, Şubat 12, 2008

dershane


Bugün devletten emekli olup şimdi özel dershanede ders vermekte olan bir öğretmen ilaç yazdırmaya geldi. Son günlerde sınava hazırlanan ve dershaneye giden öğrenciler sık sık bunaltı yakınması ile başvurduklarından, kendisine “Dersaneye gitmeden sınav kazanmak mümkün değil midir?” diye sordum.
“Çok zor” dedi.
“Neden peki, sınavlarda derste öğretilenler sorulmuyor mu?” dedim.
“Bu bakanlığın hatası. Ders programları çok kötü hazırlanmış, konuların birbiriyle bağlantısı yok. Öğrenci 9. sınıfta öğrendiği konuyla 10. sınıfta öğrendiği konunun birbiri ile bağlantısını kuramıyor. Dershane esas olarak bu işlevi görüyor, tabi test tekniğini de öğretiyor, o ayrı” dedi.
“Bir örnek verir misiniz?” dedim.



“ÖSYM öyle sorular soruyor ki, doğru yanıtı bulmak için değişik sınıflarda öğretilen bilgileri birleştirmek gerekiyor. Örneğin sindirim sitemi ile ilgili bir soruda öğrenci, ağızdaki enzimleri, gıdaların yapıtaşlarını, enzimlerin ortamın pH’ı ile ilgilerini bilmek ve kafasında birbiriyle ilişkilendirmek zorunda”
dedi.
“Yine de dershaneye gitmeden olmaz mı?” diye üsteledim.




“Eğer öğrenci evde disiplinli bir şekilde çalışabiliyorsa olabilir, ama zor. Süre tutarak test çözmesi lazım, dershane esas olarak disiplinli çalışmayı sağlıyor. Aslında bu çok kötü bir sistem, keşke bütün dershaneler kapansa, ama sistem böyle kurulmuş. Benim de kızlarım üniversiteye hazırlanırken dershaneye gittiler.”
dedi.


Fotoğraflar geçen yılın ÖSS birincileri

11 yorum:

Anahtar dedi ki...

işte benim söktör :)

tabi gönül ister ki fırsat eşitliği olsun, herkes okulda gördükleriyle sınava girsin ama işte her yıl össye 1.5 milyon kişi girince haliyle öğrenciler diğerlerine fark atmak için uğraşıyorlar.

dersaneleri kapatmak bi çözüm getirmez çünkü o zaman da evde birebir özel ders furyası patlar ki bu ailelere kat kat daha pahalıya mal olur.dersaneleri kapatmayalım; hem biz de burdan ekmek yiyoruz yahu :)

Adsız dedi ki...

Eskiden dershaneye gidilmeden sınav kazanılıyordu,sonra dershaneye gitmezse asla kazanamaz görüşü ile 4000lere yakın dershane çıktı ortaya,şimdi ise hem dershane hem özel ders furyası başladı zaten...


Dershanelerin kapatılmasının ben de çözüm getiremeyeceği görüşündeyim.Çünkü Milli Eğitim'in ihtiyacının çok çok üstündeyiz,dershanelerin varlığı ile işsiz öğretmene köle gibi çalıştırılsa da iş kapısı çıkmış oluyor...

cenebaz dedi ki...

Şu an başımda. Artık dersane de yetmiyor. Bir de özel ders alınıyor ki oğlum sayısalcı olduğu için Mat-Fizik-Kimya ve Biyoloji olmak üzere 4 ders alıyor her hafta. Hem o bunalıyor hem de biz maddi olarak yıkılıyoruz ama çare yok. Çok çetin bir mücadele var ve benimki gibi biraz da rahat çocuklar ancak bunlar sayesinde bir yerlere girebiliyor.

Tatli Hatiralar dedi ki...

ben de gitmistim dershaneye bi zamanlar. ozel ders de aldim. Aileme ciddi bi masraf kapisiydi o zamanlar. Cok faydasi oldu sinva gerci, ama ben de surekli test cozmekten neredeyse sorulari ezberlemistim, daha basina bakarak sorunun gelisini anliyordum. Sonunda universite sinavini birbucuk saatte bitirerek ciktim, cok da iyi bi puan aldim. Ama ne kaldi aklimda o derslerden derseniz , bisi kalmadi ne yalan soyliim . Tek bi sinava odaklaninca insan, sinav bitince kendini oyle bir saliyor ki . Ve o ogrendiklerimizin universitede de bi faydasi olmuyior. Bence insan egitimi acisindan cok da saglikli diil. Ben begenmiyorum.

Adsız dedi ki...

bir öğretmen olarak dershane benim de canımı çok acıtıyor.Elin taşıyla elin kuşunu vuruyor ve ben avladım oldu diyor.Biz de devlette tek başına,beş kuruşsuz yetiştir dur,nereye kadar yetişecekse...Bizden sadece diploma alınır oldu.Sınavda dershanenin ,ne eğitim sistemi ama...

Adsız dedi ki...

oncelikle bir ogretmenin inancini yitirmis olmasi aci.Cunku okulda ogrencileri de hazirlayanlar ogretmenler.Yani eger ogretmenler bu dershane duzenine inaniyorlarsa en basta zaten cabalamayacaklardir .Uzuldum

Esra

Adsız dedi ki...

Birde sunu anlayamiyorum; ne yazikki ogrencini ,evladini, cocugunu hem yilda 20 bin ytl ver ozel okula yolla hem ayrica en iyi dersaneye yollla bu bile yetmiyor artik ozel ders aldir.Ee hani memleketimin orta halli insani onlara hic sans birakmiyoruz el birligi ile.Dershanelerin kaldirilmasi elbette cozum olmayacaktir ama buda zengin ve gectim fakiri orta halli ailelerin arasindaki ucurumu gun be gun arttiracaktir.

Esra

dide dedi ki...

dershaneye giderek bile zar zor oluyor malesef. bu durumu şuan bizzat yaşayan ve bunun çilesini çeken bir insan olarak çok dertliyim bu hususta. aslında getirilen çözümlere "çözüm" demek bile saçma. onlar sadece kamuflaj. sistemdeki yırtıkların onarılmasını sağlayan küçük yamalar. sistemin baştan aşağı yenilenmesi lazım. köklü çözümler gerekiyor. onun dışında sunulan bütün önerilerde tek muzdarip olan bizler oluyoruz. bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır. o yüzden susuyorum hemen.

Hülya Konar dedi ki...

genelde hastalarla bukadar sohbet eden hekime rastlamak çok zor.özel muayenehaneler hariç tabiki.anladığım kadarıyla siz devlet kurumundasınız. bukadar detaylı sorgulama yapacak kadar hastalarınızla ilgilenmeniz çok güzel hocam.tüm yazılarınızı şimdi okudum,olayları bize aktarışınızda çok sade.ben hekim-hasta diyaloglarını severim, sayfanızı takip edicem.
kolay gelsin.

PuCCa dedi ki...

öss birincisi olmuş bi delikanlıyla okulu bitirmişiş hayatına atılmış hatta zengin olmuş olsa bile çıkmazdım. tiplere bak!

geçmişte dersaneye gitmeden çok kişi kazanıyodu ÖYS'yi üstelik, bildiğin ezbere eğitim kazık sorularını.. Ama şimdi ÖSS için tomarla paralar döküyosun gene olmuyo gene olmuyo.. Ya eskiden çok az kişi giriyodu puanlarda ona göreydi, ya da bu nesil çok mal!

dide dedi ki...

bu nesil mal değil pucca. bu nesilden olduğum için söylemiyorum bunu tabiki ama cidden öyle değil. mesela şöyle:
üss: üniversite seçme sınavı (öğrenciler üniversite seçiyor dikkat buyurunuz)
öys: öğrenci yerleştirme sınavı: ( eldeki öğrencileri yerleştirebiliyorlar en azından)öss: öğrenci seçme sınavı (elde avuçta çok öğrenci kalmadığı için yerleştirme durumu çok zor olmuyor)
işte günden güne bu sınav bu hale geldi.