Çarşamba, Kasım 19, 2008
işkembe paça
Bugün Sivas’lı bir hasta kan tahlili sonuçlarını almaya geldi.
Kollesterol düzeyinin eski tahlillerine göre düştüğünü görünce:
“İyi perhiz yaptınız herhalde” dedim.
Biraz sıkılarak:
”Valla Doktor Bey, ne yalan söyleyeyim, ben geçen ayı memlekette geçirdim. Bizim Anadolu’nun yemeklerini yedim. Biraz da sıkıntım vardı. Yaşlı bir kadın bana 'sıkıntın varsa işkembe paça çorbası iç, hem sıkıntını alır, hem de bedene dinçlik verir’ demişti. Her sabah işkembe paça çorbası içtim. Bol kebap köfte yedim. Bizim oranın köfteleri buradaki gibi ufak değil, kocaman kocaman, dört tane yedin mi doyarsın. Döner yedim, küçücük bir alanda 11 dönerci saydım, dönerleri de o kadar büyük ki, kol sarmaz. Saat 3’te hepsi bitiyor. Lüks bir lokanta var, dönerin üzerine tereyağını döküyor, yanında peskutan çorbası getiriyorlar; ayranlı yarma buğdaylı, orda yedim içtim, perhiz falan da yapmadım.” dedi
"Paçayı nasıl yapıyorlar orada?” diye sordum“Buradaki gibi söğüş kesip koymuyorlar, gerçek paçayı haşlıyorlar. Kara paça dediğimiz derisi üzerinde ütülenmiş paçadan yapılıyor, ayrıca derisi soyulmuş beyaz paça da oluyor, özellikle belirtmezsen karışık gelir” dedi
Değerleri normal olduğundan ilaç yazmadım, ve bildiği gibi yemesini önerdim.
Hastanın iştahlı anlatımı canımı çektirdiğinden akşama kelle paça çorbası yapmaya karar verdim
İlk fotoğraf: Diyarbakır'da paçacı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
17 yorum:
8)) babam duymasın bunu.
bayılır kelle-paçaya.
kolestrol belasına artık uzak duruyor ama düşüyormuş madem diye bi duysa, sabah akşam içer o da artık.
kolestrol de nasıl düşmüş ben anlamadım ki!
E bizim bütün ezberimiz bozuldu şimdi ama ya!!Hem kelle paça iç hem de kolestrolü düşür. Zeytinyağlı pilav yemekten te gına gelmişti zaten. Bugüne kadar yemediklerimizin hesabını hangi doktor verecek bize:)))
kelle paça, bahsi geçtiğinde can çektiren bir çorbaymış demekki. ne yesem diye düşünüyordum, gerek kalmadı.
Doktorum,
Aynı babam...kolesterol yüksek cıkınca doktora gitmiş..o yok bu yok deyince doktor..ee doktorum ben bobrek yatağından yağ ile kuyruk yağını karıştırıp yemek yaptırıyorum ..o ne olacak demiş..
Neyseki şimdi düştü değerleri..ama yeme şekli aynı...eski topraklıktan olabilir mi?
Tanya eski topraklıktan değil de genetik yapısından kaynaklanabilir. Kollesterol herkeste beslenmeden aynı şekilde etkilenmeyeceği gibi, kollesterol yüksekliği de her zaman kalp hastalığına yol açmayabilir.
:)
yazılarınız çok hoş, keyifle okuyorum..
Hani şu her gün gazetelerde boy gösteren "stres herşeyin sebebi" haberleri var ya sanki bu durum da ona da bir örnek olmuş gibi değil mi?
Kolesterol de acaba sadece yediğinden içtiğinden değil de, vücudun stres düzeyinden de mi etkileniyor? Ne dersiniz Bora Bey?
Not: Benim de günlerdir canım bir işkembe, bir kelle paça isteyip duruyordu bu yazı çok fena oldu artık farz oldu valla birini yapıp içmek :)
Amcanın memleketi yaramış kendine:)
80 yaşlarındaki babaannem kuyruk yağı dahil her türlü sakatatı yer ama kan değerleri benden iyi bende kolestrol de yüksek trigliserid de yüksek diyeti bozsammı diye düşündüm bir an:))
Yasemin
Aynen bunun benzeri bir komşumuz yıllarını perhizle geçirmişti.
Artık son günleri hastalığı hayli ilerlemiş, dayanamamış önce turşu kavanozunu almış önüne cabı çektiği kadar............
Amca da iyi etmiş valla.
annem yapardı da yemezdim. bir de toros yaylalarından gelen bir otla çorba yapardı, onu da yemezdim. babam çok severdi. bizde kolesterol genetik. bu yıl çekap yaptırdığımda muhtemelen yine yüksek çıkacak ve doktora, bana neden kolesterol düşüren ilaçlardan vermediğini soracağım. gerçi doktorlarla sohbetin içeriğini hep unutuyorum. bambaşka bir dil konuşuyormuşuz gibi geliyor. bir de şu bilgisayarcıların dili öyle. dilin yaşam üzerindeki etkisi büyükse... off boşverin kellepaçadan nereye geldim yine. yaşlanınca hele hiç çekilmez olacağım muhtemelen.
sevgiler.
atıyorum hazır olun... lesitin... işkembe yediğinizde rahatlatan şey.bu olay neden var, belki placebo, ama var. rahatlarsın, hatta ve hatta iç bakalım bi'tane daha, içersin.
merhaba
blogu ilk defa ve her postta birşey öğrenerek okudum.Ve sizin ne doktoru olduğunuzu çok merak ettim.Sakıncası yoksa nerde çalışıyorsunuz?
aile hekimliği uzmanıyım
Ahhaha! Bu yaziyi okurken o kadar guldum ki. Adam sizden (doktorundan da) korkmamis, acik acik neyi nasil yediyse tereyagi sosuna kadar anlatmis. Hani insan biraz doktor "ne bu ya. kendini mi sasirdin" der diye korkar da cekinir.
Sevgili doktor;
gizli takipçileriniz olarak, sizi yeni blogumuza davet etmek isteriz. sevgiler
Gece gece benim de çekti valla :) bence kolestrol yemekle değil sıkıntı stresle alakalı bir durum zaten ya neyse:)
Ben de Sivas'liyim. Bizim orada gercekten kelle, paca cok yenir. Pacanin icine bol sarmisak, bol sirke, bol limon koyariz. Belki bu sarmisak-sirke-limon kolestrole iyi gelmistir. Yillardir benim de yemisligim yok, canim istedi simdi:) Yapmasi da kolay degilki :(((
Yorum Gönder