Perşembe, Şubat 26, 2009

tank




Bugün emekli bir assubaya ne zaman emekli olduğunu sordum.
"1980'de" dedi
"Darbeden önce mi sonra mı?" dedim
"Sonra oldum" dedi
"Darbe zamanında askerlik iyi bir pozisyon değil mi? Neden emekli oldunuz?" diye sordum
"Benim sınıfım tankçıydı, yazın sıcağı kışın soğuğu sırtımızdaydı, bıktım, günüm dolunca emekli oldum" dedi



"Tankların ısıtma soğutma sistemleri yok mu?" dedim
"Şimdi var! O zamankilerin kiminde vardı ama çalışmazdı" dedi
"Bu tanklar dizel mi oluyor, maksimum ne kadar sürat yapabiliyor?" dedim
"Benim kullandıklarım Alman malı benzinliydi, 120 mil yapabiliyordu" dedi
"Nasıl yani, bildiğimiz paletli tank saatte 180 kilometre sürat mi yapıyor!" diye hayret ettim



"Tankların motorları çok kuvvetlidir. 12 silindirli 560 beygirlik motor var üstünde. Bir normal sürat kolu vardır bir de hızlı kolu. Normalden hızlıya geçirince tankın zıpladığını hissedersin" dedi
"O kadar motor çok benzin yakıyordur herhalde, deposu ne kadar?" dedim
"Bir tonun üzerinde yakıt tankı vardır, sağlı sollu yerleştirilmiş. Ayrıca zaten muharebede birliklerin ardından yakıt tankerleri gelir" dedi

4 yorum:

Adsız dedi ki...

assubay yanlış kullanımdır, doğrusu astsubay.

HB dedi ki...

merhaba .. uzun zamandan sonra blogunuza tekarar girdim.. çok güzel yazılarınız var.. teşekkürler..benim blogumada beklerim.. saygıalr

tahirius dedi ki...

tank (tankçı değil :))astsubay sanırım azami hızı yanlış hatırlıyor. dünya üzerinde 120 mil sürat yapabilen bir tank henüz yok, yapmasına da gerek yok zaten, faydadan çok zararı olur zira. yalnızca ingiliz yapımı ve çok hafif zırhlı bir tank, 80/90 km civarında hızlara ulaşabiliyor, o da engebesiz, stabilize köy yollarında. tank dediğimiz alet 50 ton civarında ağırlığı olan, oldukça sarsıntılı ilerleyen, dünya üzerindeki en konforsuz alettir. içindeki personel zıp zıp zıplar. 40 veya 50 km hızda giderken bile titreşim sebebiyle, daracık penceresinden dışarıyı zor görürsünüz. 120 mil (180 km) hızda giderken sert bir cisme çarpma yada ani bir duruş sırasında tankın içinde olacakları hayal bile etmek istemiyorum.

Ayrıca 1980 dönemindeki benzinli tankın a2c tankı olması kuvvetle muhtemel ve bu tank halen jandarma teşkilatı tarafından kullanılıyor. benzin sarfiyatı fazla ve yürüyen aksamı da yıpranmış olduğundan, kritik öneme sahip karakolların yanında sabit, top niyetine veya gözetleme amacıyla konuşlandırılıyor.

diğer benzinli tanklardan amerikan yapımı m48 tankları ise 1983/84 ten itibaren sistemli modernizasyonlarla dizel, v12 universal motorlarla donatıldı. türk ordusunun elindeki tankların halen daha yarıya yakını bu tanklardandır.

Adsız dedi ki...

asıl yanlış kullanım olan "astsubay" dır. stsb harfleri yanyana Türkçe ünsüz uyumuna aykırı olup t harfi düşer. örnek : üsteğmen asteğmen... üs ne üssü ? yada as ne ası? buradaki üs =üst ama t düşmüş as=ast yine t düşmüş.

o zaman üstteğmen astteğmen falan kullanılması lazım.. bu da astsubay kelimesi gibi saçma olur..
sizin doğrusu dediğiniz kasıtlı olarak o şekilde kullandırılıyor ve altında daha başka oyunlar var...daha önceleri assubay olarak kullanılıyordu sonradan değişti..