Salı, Şubat 17, 2009

titizlik hastalığı





Dün uykusuzluk yakınması ile orta yaşlı bir hanım başvurdu. Ellerinde egzemayı görünce temizilikle arasının nasıl olduğunu sordum. ‘Aa, çok severiz temizliği, klorağı’ dedi. Beş kız kardeşlermiş. Hepsi de çok titizmiş. Esas anneleri titizmiş, ama onun temizlik yapacak hali kalmamış. Haftada iki kez camları silerlermiş. Dışardan gelince giysiler eve girmeden kapıda çıkarılır, doğru duşa girilirmiş. Bu adet büyük ablalarının bir gün eve geldiğinde ‘Aman otobüs çok pisti, koltuklara oturmayayım da bir duş alayım ‘ demesiyle başlamış ve yıllardır sürüyormuş. Eşleri de aynı şekilde davranıyormuş.
Misafiri çok severlermiş, ama gittikten sonra duvarlar dahil bütün evi silerlermiş.
Eşinin bu durum karşısında ne dediğini sordum; bütün kardeşlerin kocaları çok uysalmış, genelde itiraz etmiyorlar ama arada sırada çileden çıkıp bağırıyorlarmış. Kız kardeşler de o zaman hiç seslerini çıkarmıyormuş, 'Ne de olsa erkek arada bağıracak tabi’ dedi.
Depresif bulguları da olduğundan Faverin 50mg 1x1 ve anksiyetesi ve uykusuzluğu için de Xanax 0.5 mg 2x1/2 yazdım.
Ek: Hastanın annesi bir süre sonra muayeneye geldiğinde, kızının ilaçları kullanıp kullanmadığını sordum. Bir süre kullandıktan sonra 'temizlik hevesimi azaltıyor' diye bırakmış.

21 yorum:

Mutlu Baby dedi ki...

ilaç bırakma nedeni çok iyi:)

turuncu dedi ki...

"temizlik hevesimi azaltıyor"

ahahahah, sabah sabah öyle çok güldüm ki! ancak bu kadar olabilir evet.

BlahBlah dedi ki...

başka bir alandaki doktor bakmalı sanırım artık ona.

Gülen Tezer dedi ki...

Bu insanlarla yaşanır mı yahu :)

endiseliperi dedi ki...

birgün bize de gelseler nasıl hoş olur. beşini de seve seve misafir ederim:)

*ne çok tatiliniz var sizin böyle bora bey.çok şanslısınız.

Aymen dedi ki...

bu hastalığa sahip bir yardımcım olmasını isterdim, hiç bişey için uyarıya gerek kalmazdı:))
nasıl bir iştiyah bu yahu, hiç mi yorulmaz, bıkmaz insan.

ugur parildak dedi ki...

bunu cok onceden yazmamis miydiniz bora bey? 2006 da falan neredeyse? öyle hatirliyorum ben yanıliyor muyum?

Basak dedi ki...

Bir arkadaşımın annesi temizliğe kadın gelmeden önceki gün "kadına evi hazırlama temizliği" yapardı. Ahahtar deliklerinin içinin, TV üzerinde ki hoparlörün deliklerinin bile tozunu alırdı (gözlerimle gördüm: şişin ucuna toz bezini takar, inceden inceye tozlarını alırdı:)). Hergün "ev pis" diye temizlik yapardı. hayatımda gördüğüm en titiz insandı, sizin bu hikayenizi okuyana kadar:))

Adsız dedi ki...

sayın blog sahibi
bu postları daha önce yazmamış mıydınız ?
kolay gelsin

Remomythe dedi ki...

blogunuz , bizzat yaşanmış ilginç anekdotları ile sürükleyici.
Günlük hayatın içinden çekip çıkaracağımız ne hikayeler var aslında değil mi ..
Severek izliyorum..

fakir dedi ki...

Blog sahibinin yerine (haddim olmayarak ama sabırsızlanarak);

Arkadaşlar sayın doktorumuz tatilde ve bu hafta eski yazılarından bir seçki sunuyor bizlere. Bunuda daha önce açıkladı zaten ama sizler sadakatle her yazısını okumadığınız için bunu bilemiyorsunuz.

fakir dedi ki...

Aradaşlar Sayın doktorumuz tatilde olduğu için eski yazılarından bir seçki sunuyor bizlere, ayrıca bunu kendisi de açıkladı. Onun içinde bu yazı eskiden yayınlanmıştı sitemleri anlamsız kalıyor. Bu arada sizleri yazıları günlük takip etmediğiniz için şiddetle kınıyorum.:)

Adsız dedi ki...

doktor sen eski hikayeleri yeniden mi yayinlamaya basladin. Senin blogundaki her yaziyi tek tek okumus biri olarak YAKALADIM SENI!

Adsız dedi ki...

Aklıma teyzem geldi..hani parlak maun mobilyalar vardır..ellesen el izin çıkar hemen..buna ölem olarak teyzem elinde bir bezle gezer,geç saatlere kadar temizlik yapar,en son elektrik süpürgesini siler..kanaat getiremez son olarak vileda ile şöööyle bir daha siler ve pek uyumazdı..ve evet doktor ona bazı illaçlar vermişti de içmez ,sorunca da '' kafam dönüyor ,silemiyorum camı çerçeveyi'' derdi..hay allah yaa..neler var allah esirgesin..

YOSUN dedi ki...

Allah'tan çalışıyorum da o kadar abartamıyorum...Bir aralar ben de biraz abartmıştım çalışmadığım dönemlerde özellikle.Ama ben 3 günde bir bütün evi temizlemekten daha fazla abartamadım olayı.Artık eskisi kadar genç de değilim,kendimi o kadar enerjik hissetmiyorum.Elini verince kolunu kaptırıyor insan.Kendimle içsel bir mücadele yaşamıyor da değilim bu hususta ufaktan.O yüzden sınırlarımı çizdim ve korumaya çalışıyorum.Geriye dönüp baktığımda acıyorum harcadığım zamana...Şimdi artık herkes gibi hafta da bir ev temizliği.Dünya'ya bir daha mı gelicem!Ama yediklerimin temiz olması benim için halâ önemli.Beni gülümseten bir yazıydı.Allah kimsenin başına böyle bir rahatsızlık vermesin...

tryy dedi ki...

HAstayı bir de psikiyatriye yönlendirseydiniz iyi olurdu sanki.

Emrah Alpat dedi ki...

Hocam temizlik hastalığı bir tür obsesif kompulsif bozukluk değil mi?

ssbb dedi ki...

evet öyle

peniel dedi ki...

ya benim de üst kt komşum geceleri hiç uyumuyo, avin altrını üstüne getiriyo sabah kadar tüm mobilyalar çekiliyo, bizim de sinirlerimiz tabi.
naapmalı nasıl yaklaşmalı ki kırmadan etkili bir şekilde bir el uzatmalı????????????????

Adsız dedi ki...

ben titiz hastalarını hiç sevmiyorum doğrusu gıcık kapıyorum

Adsız dedi ki...

off ya benim annemdede var doktorun anlattığı neki onun 100 katı büyüklüğündebi titizlik hastalığı hayatımı zindan etti.

uyanır uyanmaz bütün evi siler sonra çırpar eder orayı buratı siler süpürür beni çorabıma kadar çırpar öyle böyle çırpmada değil tam bi bulizimi çırpması 5 dk sürüyo.evde rahat rahat gezemiyorum ya ben toz oluyorum yada oda gece 12 ye kadar evi siliyo süpürüyo sosyalhayat diye bişey kalmadı dışarı adımımı atamıyorum:diyoki eve gelince üstünle başınla kim uğraşacak diyo toza kafayı taktı valla.haytı tozdan ibaret oldu.aslıda kendiside çok yoruldu (ben ondan 2 kat yoruldum) ama elinde değil hegün aynı şeyler oluyo şidi bile temizlik yapıyo dışrı çıkmıyo yanlız kaldıbunaldı artık ama elinde değil.doktora gidelimdiyorum yok hayatta kabul etmiyo yanlış anlıyo ben delimiyim diye,ben ona hakaret ediyomuşum gibi anlıyo. valla benimde hayatım zindan oldu.resmen tozlara 1.dünya toz savaşını açtı ve bu savaş 2 senedir devam ediyo:hıı 2 sene önce bi beni çırpmayla başladı bu hastalık sonra zaten hayatta durulmuyo.kendiside diyo lanet olsun şu huyuma diye ama işte elinde değil. herhalde okb var.

yani daha daha devamı var bu yazınn ama üseniyorum şimdi yazmaya:hepsini yazmaya kalsam herhalde 200 sayfalık kitap olur yani doktorun anlattığı neki. bunları yaşayan bilir resmen beyni onu yönetiyo.