Salı, Mart 31, 2009

şalvar





Toroslar'da bir dağ köyünde köylü kadınların tiyatro yapmasını anlatan Oyun adlı filmi izlerken kayınvalidem
"Bu oyıncular Mersin yöresinden herhalde" dedi
"Aksanlarından mı anladın?" diye sordum
"Hayır şalvarlarından" dedi
"Nasıl yani, şalvarlar bölgeden bölgeye değişiyor mu?" dedim

"Tabi bunlar ortadan çalmalı, yani iki bacağın arası biraz oyulmuş. Bizim Niğde'de hiç çalma olmaz, iki bacağın arası dümdüz geçer" dedi
"Sizinki daha mı rahat oluyor?" dedim
"Yoo, Mersinliler daha akıllı, çalmalı yapınca daha az kumaş gidiyor " dedi

"Kaç metreden çıkar bir şalvar?" dedim
"Ooo, eskiden 5 metreden çıkardı. Düşün, belinin etrafına 5 metre kumaş, büzdür de büzdür. Ne kadar büzgülü olursa o kadar havalıydı, şimdi öyle yaptırabilen kalmadı, 2-3 metreden çıkıyor" dedi

Şalvarların yörelere göre değiştiğini daha önce hiç farketmediğimden
"Ege'deki şalvarlar nasıl?" diye sordum
"Buralarda, Bayırdır'da, Torbalı'da falan gördüğüm , pijama gibi bacaklı oluyor. Bir de burada çizgili basma kullanıyorlar. Çizgilerin arasında çiçekli ya da sadece çizgili bile gördüm. Bizim oralarda çizgili olmaz, karman karışık çiçekli olur" dedi
Oyun filmini çeken Pelin Esmer'e de kadınlar ilk gün şalvar dikmişler, ilgili haber burada.

11 yorum:

tutsak dedi ki...

En alttaki şalvar da Trakya ve Yugoslav göçmenlerinin kullandığı şalvar türüdür. Bu arada teşekkürler güzel paylaşımlarınız için.

herşeyden azıcık dedi ki...

basen özürlü Türk kadını için çok uygun:)) 10 kilo fazla gösteriyor nerdeyse

BlahBlah dedi ki...

kim icat etmiş ki?

Egemen, tekduze kulture isyan dedi ki...

Ne demek "basen ozurlu Turk kadini"? Standart ne acaba, ki ozur ne? Veya standardi kim belirledi? Standardi belirleyenler hangi kriterlere gore belirledi? Kac tane kadin 'standardin' sartlarina uygun? Standarda uyabilmek icin ne gibi 'reporduksiyon' gerekli? Standardin disindakilerin degeri/bedeli/fiyati standard kategorisine gore daha mi az? Standarda uygun olmayanlara 'iki al bir ode' mi deniyor? Ya da insana fabrika mali gibi standart da konur mu? En azindan, kelime anlami olarak standart nedir ve mutlak gercek midir, mutlak kabul edilir kutsal midir? Bir insanin, kadinin ozurlu olmamasi icin aranan standart basen genisligi midir? Vs.. vs..

Benim standardim bana, senin standardin sana.. ;)

Unknown dedi ki...

Çok beğendim bu yazıyı,
Şalvar benim ev kıfetim oldu artık.
Ben Bolu yöresinde büyüdüm oradan şalvarı biliyorum ve onlar gibi uygulayrak diktim.
Sağolasın.

laleninbahcesi dedi ki...

sisin öğrendikleriniz sayesinde biz de öğreniyoruz. Şalvar şalvardır derdim. Yöresel farklılıklar gösterdiğini bilmiyordum doğrusu.

Femme Noir dedi ki...

filmi nerden buldunuz? 1-2 yıl önce duymuştum ama bir türlü bulamadım.

cenebaz dedi ki...

Egemen, tekdüze kültüre isyan; bizim buralarda standart; değirmen taşıdır. Eğer "onun .ötü değirmen taşı kadar" deniyorsa büyük demektir. Standart budur:))
Ha, ölçüm için ben o değirmen taşını nerden bulcam dersen, o da senin sorunundur:)))

'Evet isyan' dedi ki...

Cenebaz,
Tebrik ederim, ismiyle musemma derlerdi de, herhalde sizin icin soylemisler. ;)
Yani toptan bir 'basen ozurlu Turk kadini' yok muymus? En azindan kendi icinde tutarli bir standart gibi gorunuyor. Gerci o standarti a$ana 'ozurlu' gozuyle bakildigina dair bir isaret de yok o cumlede. Hatta gereginden fazla buyuk anlami da gorunmuyor, olsa olsa ima cikarilabilir. Herhalde tarif etmek acisindan icat edilmis bir olcudur, standart gibi de mutlaklastirilmis gorunmuyor. Hatta bilirim, gunumuz zorlama 'standartlarini' asan guzel Turk kadinlarina da 'babayigit' derlerdi bizim oralarda.. Degirmen tasi da vardir ama standart icat oldu degirmen tasi bozuldu ne yaparsiniz?
Sevgiyle.

alis dedi ki...

Çalmalısı çalmasızı, büzgülüsü büzgüsüzü, maalesef hepsi çok çirkin duruyor, giyenin altı bağlıymış gibi :)

herşeyden azıcık dedi ki...

Egemen kardeşim bu standartı erkekler çıkarttı.Bunu da bilesin.Önce (eğer sende erkeksen)aranızda bir konuşun anlaşın büyük popolu hanımlara taktığınız isimleri hatırlayın,küçük popolu kadınlara attığınız lafları ve pörtlek bakışlarınızı gözünüze getirin ondan sonra benim standartıma laf söylersiniz oldumu kardeşim.Ayrıca birde gidin dükkanlara bütün bedenlerde giysi üretsinler ,bunun 46 sı varmı diyen insanlara acıyarak bakmasınlar ondan sonra gel senle tartışalım.Ben her zaman burdayım.