Çarşamba, Ekim 28, 2009

çıplaklık





Dün akşam Couchsurfing aracılığı ile tanıştığım 50 yaşlarında bir Avustralyalı ile Kordon'un çimlerinde sohbet ederken laf döndü dolaştı, kendisinin Melbourne'deki Spencer Tunick çekimlerine katıldığına geldi.


"Benim için çok sıradışı, büyük bir deneyimdi. O çekimden sonra hayata bakışım değişti" deyince
"Nasıldı?" diye sordum
"İlk başta çok stresliydi. Herkes çok gergindi. Biz bir de orada arkadaşlarımızla karşılaştık, birbirimizden habersiz gelmişiz. Arkadaşlarının önünde çırılçıplak soyunmak kolay değil.


Ama bittikten sonra büyük bir gevşeme, rahatlama oldu. 'Evet bunu yaptım ve ölmedim' diye düşündüğümü hatırlıyorum. Çok şişman çirkin bedenli insanlar da vardı, bence onlar daha da büyük bir cesaret gösterdiler.




Çekim bitince hep birlikte kahvaltıya gittik. Kahveden başka bir şey içmemiştik ama sanki herkes sarhoş gibiydi, çok neşeliydik. Şimdi bile o günü düşününce tüylerim diken diken oluyor" dedi



"Bunun karşılığında bir ücret ödendi mi?" diye sordum
"Hayır, hayır. Sadece daha sonra adresimize bir fotoğraf gönderildi. Onu da eşime gönderdiler, zira ben kayıt olmamıştım. Resmen 7000 kişi kayıtlıydı ama rahat 10 000 kişi vardı, çünkü arkadaşlarımızın da genelde biri kayıt olmuş eşini çocuklarını yanında getirmişti" dedi




"Kendinizi daha sonra çekilen fotoğrafta bulabildiniz mi?" diye sordum
"Hayır, imkansız! Fotoğrafı incelesen 7000 kişiden en fazla 10-15 ini seçebilirsin zaten; görünen ten rengi bir kütle. Oradayken beni en çok etkileyen şeylerden biri bu renkti. Çekim sabahın erken saatlerindeydi, yatay kuvvetli bir ışık bedenleri aydınlatıyordu


Etrafım çepeçevre 360 derece çıplak etle çevriliydi ve o bedenlerden çok kuvvetli, alışık olmadığımız bir ışık yansıyor ve insanın gözünü alıyordu" dedi

19 yorum:

Meren dedi ki...

Tunick denen amcamız her fotoğrafçının hayalini gerçekleştiriyor.. Daha fotoğraflar meydana çıkmadan bu kadar ciddi bir kitleyi harekete geçirecek bir projeye kalkışabilmek ne kadar leziz bir duygudur kim bilir..

Bu hafta da biz Couch Surf üzerinden tanıştığımız bayağı sağlam bir fotoğrafçıyı ağırlıyoruz. New Orleans'a Voodoo Festivali'ni çekmeye geliyor (bir hikaye çıkarsa yazarım artık ;)).

tosbagalar dedi ki...

herkesin cesaret edemeyeceği enteresan bir deneyim

ligea dedi ki...

fotograflar izleyici için etkileyiciydi zaten ama fotografın nesnesinin de flashdan sonra dönüşüm gecirebilmesi enderdir.
yasadıgı deneyimi cok etkileyici anlatmıs.

Aymen dedi ki...

iyi haltmış gibi gururla anlatmış bide.

mahşer in provası

Bucera dedi ki...

Fotoğrafları çok beğendim.
İnsanın rengi fotoğraflara hakim ve çok estetik

Berna Erözkan dedi ki...

Fotoğraflardaki ten rengi tonu pembe, sanırım başka renk kullanmak istememiş Bay Tunick?
Uzun uzun bakınca giderek garip bir his kapladı içimi .. Gezegeni ele geçiren yaratıklar gibi düşününce hele bu tatlı renk çirkin bile geldi ..Pembeyi bir de böyle görmek gerek !
Çarpıcı bir projeymiş gerçekten:)

asd dedi ki...

evet bana da mahşerin provası gibi geldi. ama orada muhtemelen giyinik olur insanlar (insan tek giyinme ihtiyacı duyan canlıdır).Bizim kültür ve dinimizde mahşer provası hac ibadetidir orada da ihramdan başka giysi olmaz insanların üzerinde. Bence din ihtiyacının hac ibadeti ihtiyacının yansıması olmuş bu insanlara. İnsanlarda nasıl bir doyumsuzluk, tatmin olamama hali var ki bu işlere yönelim oluyor. bunun sebebi bana göre din ihtiyacının tatmin edilememesi ve burdan doğan boşluk. İnsallah Allah bu kalabalığa önce din-hidayet nimetini sonra hac ibadeti nimetini tattırır.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Dikkatimi cekti, hic zenci yok iclerinde.

Adsız dedi ki...

ciplaklik ve mahser!?

ciplakliktan utanma, cinsellikten utanma... bastirilmisligin getirdigi cinsel-duygusal vahsetin her turlusunun mahser gelmeden vukuu bulmasi!?

ne ilginc di mi?
b.commonsense

Loreathan dedi ki...

Süper bir çalışma, katılanları kutlarım.

Ademkizi dedi ki...

Insan garip bir varlik.
Giysisini cikarip 'belhum adal' sifatini giymeyi gonullu olarak yapiyor ve bununla gurur duyabiliyor. Insan birseye inandimi nasil da inaniyor.. Insan, insanligindan mi soyunmaya calisiyor?

kara kitap dedi ki...

giyinme ihtiyacı bence korunma ihtiyacından doğmuş.soğuk havadan korunam.eğer hava sıcaksa neden çıplek gezilmesin :) hoş örtünmek dinler tarafından da deklare edilmiş.bence tüm insanlar çıplak olsa kadına daha az taciz olur.

Adsız dedi ki...

Korkarım abdestim kaçtı :)))

Teecetveli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Mare dedi ki...

Simdi bu olay olali yillar oldu, ard mi zdf bilmiyorum, bir kanalda dökümantasyon vardi.
Tabi zatimda kacirmadi, sonuna kadar izledi.
Simdi konu, üstdüzey zenginlerin enterasan fantazilerinden (sapkinliklarindan ) bahsediyordu.
Malum bu arkidislerimiz, amiane bir tabirle söylemek durumundayim (af buyrununuz) kadina kiza doymus insanlar, yani cinselligin nirvanasindalar.
Ama bu onlara haz vermiyormus artik, ne yapmislar bilin bakalim.

Bilemezsiniz, cünkü insan olan vicdan sahibi hic bir canlinin aklina gelmez böyle seyler.
Efendim hikayesi uzun, ayrintiya girmeyeyim... bunlar kücük bir bebe satin aliyorlar ve de onu yavas yavas öldürecek bir metod buluyorlar ve de uyguluyorlar.
O sirada birbilerinden haz aliyorlarmis.Üstelik bunlar bu olayi bir din haline getirmisler ki, özel ayinlerle gerceklestiriyorlar. Rahat batiyor ya artik, o bakimdan.

Simdi ben bunlari acik acik niye yazdim, bastirilmis cinsellik denilen seyin aman da facialara yol acacagini düsünmedigimden yazdim. Zira yukaridaki örnekteki bu önemli is adamlarimizin/kadinlarimiz cinselligi bastirmak gibi bir sorunlari yok biliyorsunuz, ama yaptiklari tüyler ürpertici.
Yani, bir insan, insani insan yapan deger yargilarindan yoksunsa ve de bunu cesitli psikolojik rahatsizliklar takip ediyorsa o insan topluma zararli bir yaratiga dönüsmüstür (tedavi edilemezse tabi).
Bunun cinselligi sadece " helal" yolla yasamak isteyen ve ciplakligi modernizmin bir geregi görmeyenlerle bir alakasi yok.
Ki bastirilmis cinsellik kelimesi, öyle masum bir kelime degildir cogunlukla ( en azindan Türkiye de birden fazla anlami vardir).Türkiye de en yaygin kullanin anlami ise su dur: sizi gidi yobazlar, cinselligi rahat rahat yasayan insanlara zina yapiyor diyorsunuz, halbu ki o rahatlamanin, avrupailesmenin, sosyallesmenin bir geregidir, yoksa ne olur. Ne olur? Insanlar birbirine saldirir, tecavüz tecavüz üstüne olur , onu bunu ayip sayarsiniz,cinselligi bastirmayin.Ne alakaysa..adamlar sapiksa , tecavüz ediyorlarsa biz biz ne yapalim.
Aman dünyada sapik kalmasin diye, magazin basini malzemeleri misali hergün bir baska insanla mi ask yasayalim?
Artik o nasil ask yasamaksa...


Üstelik, ciplakligi normal mis gibi gösterilmesi,aman da kültürler ötesine ulasmis,koca koca kitaplari devirmis bilge zat olmanin diger adiymis gibi gösterilmesi de ne oluyor.

Kadin bacagini acmis, adam soyunmus pipisini göstermis, cok matah.

Sonuc: bir fakirin karnini mi doyurmus, bir muhtaca evini mi bagislamis, bir kadinin dövülmesini, satilmasini, kullanilmasini engellemis.
Ya da ezilen birisine siper mi olmus?

Yok daha iyisini yapmis, yememis icmemis, buldugu ciplagi üst üste, yanyana dizmek süretiyle deklanjöre basmis.

Tebrik ederim, iyi sanat seyttirmis.

Oyh kizdirmislar beni, icimi döktüm resmen :)

Uğur Önder Bozkurt dedi ki...

Ben de yıllar önce kayıt olmuştum Spencer Tunick'in sitesinden. Ancak tabii ki ve maalesef Türkiye için. Topkapı sarayında klasik müzik konserinde kapı önünde namaz kılınırken, bu arkadaş gelip fotoğraf çekmeye kalkarsa eminim ki sanatçı da katılanlar da ya taşlanır ya yakılır.. Gitmek istiyorum artık bu ülkeden :(

Ingiltereden Alisveris dedi ki...

cok ilginc.

emre dedi ki...

uğur önder bozkurt;

hiç durma arkadaşım, yolun açık olsun!

Adsız dedi ki...

Bilinçaltımıza enjekte edilmiş bir sanat ve estetik aldatmacasıdır bana göre "çıplaklık" . İnsan bedeninin ve mahremiyetin kamulaştırılıp arsızca ve ALLAH yokmuşcasına sergilenmesi ...
Neden ve nasıl ? çıplaklık sanatın konusu olmuş doğrusu anlamış değilim , bu bir başkaldırış ALLAH'a meydan okuyuştur " Varlığının ve emirlerinin bize göre bir hükmü yok , (ALLAH)sen göklerde kendi işine bak " demenin bir başka çeşidi konusu "çıplaklık" olan her sanat'ın ...!!!