Pazartesi, Kasım 09, 2009
aflatoksin
Bugün tansiyon ilacını yazdırmak için başvuran ve kuru incir işi yapan bir tüccara
"Aflatoksin nedir?" diye sordum
"Bu toprakta bulunan küflerin ürettiği bir toksindir. Normalde daldaki ürüne ulaşmaz, yere serilip kurutulurken bulaşır. En çok kuru incir ve fıstık gibi tohumlarda görülüyor. Bu nedenle incirlerin kurutulmak için serildiği kerevetlerin yerden en az 20 cm yükseklikte olması gerekiyor.
Gerçi bizim durumumuz iyi, binde 2 falan geri dönen ürün oluyor. Ticaret Odası çiftçilere destek oldu, kerevetler yükseltildi, eğitim verildi. Yunanistanın durumu daha kötü, bizim toğprakların %30unda var, Ege daha temiz. Yunanistanda % 70 kirlilik var. " dedi
"Bunu topraktan temizlemek mümkün değil mi?" diye sordum
"Pratikte değil. İlaç atabilirsiniz ama bu sefer de ilaç kalıntısı kalır, yine geri döner" dedi
"Tehlikeli doz nasıl belirleniyor" diye sordum
"60 yıl boyunca her gün bu dozda aflotoksin alınmasına göre planlanıyor" dedi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Sağolsunlar gdo ile zaten toprak bırakmayacaklar! Bu arada doktor bey tesadüf keşfettiğim bloğunuzu 2 gündür keyifle okuyorum ellerinize sağlık:)
bizim evde, adana'da yani, kahvaltıda yenen tek reçel, incir reçeliydi. yani reçel denince bizim aklımıza incir reçelinden başka reçel gelmezdi. soylu ingilizler oysa, kahvaltıda türlü türlü reçel yerler ki, bir tür soyluluk belirtisi var bunda sanki. bizde, küçük yerde yaşamış kime sorsanız, ailesinin o yörenin en soylu ailelerinden olduğunu söylerler. hem de bildikleri sadece incir reçeliyken ve hem de işte şimdi öğrendik, o reçelin inciri muhtemelen aflotoksin'liyken! günahını almayayım annemin şimdi, büyük ihtimalle o, damda kurutuyordu incirleri. o zaman sorun yok, değil mi?
ne anlatıyorum ben, yahu. bu aralar, bu havalardayım doktor bey, kusuruma bakmayın artık.
güzel bilgiydi.
aflatosin analizleri TR de özel ve kamu lab. larında yapılıyor... avrup sınırları aflatoksin çeşidine göre b1 olan 2ppm toplam aflatoksin 4 ppm, TR de bu sınır 5 ve 10 , üçünücü dünya ülkelerinde ise sınır yok :D
ürünler avrupaya ihraç ediliyorsa çok çok özenle işlenirken TR de sınırlar daha yüksek olduğu için ihractan dönen TR içine yokyok çok fazla ise :D hemen IRak iran vb.
sadece incir değil tüm kurutulmuş ürünler(fındık, fıstık, badem vb.) hatta antep fıstığı baklavaya girsin bu üründe dahi aflatoksin analizi yapılabiliyor...
bu işi şuan tarım ve köyşleri bakanlığı herh il ve ilçede yıllık denetim programları dahilinde her ay belli sayıda numune alarak gerçekleştriyor..
hatta şuan hastanın dediği gibi ilaç kalıntısı (pestisit ) için 2 ay süreli adanada 1100 meyve sebze numunesi istanbulda 500 numune gibi ve diğer illlerde böle bi alarm bir sınırları belirileyic numune alımı yapılıyor...
bu arada her gıdai le şikayetinizi alo174 hattına yapabilrsiniz. 15 gün içinde size veilren takip numarası ve tc no ile kontrol edebilrsiniz...
ii günler dilerim...
Pul biberdede yoğun olarak alfatoksin bulunabiliyor dikkat.
Yasemin
aflatoksin yağ içeriği yüksek kuru besinlerinde oldukça sık rastlanmaktadır. Toksitite oranı oldukça yüksektir. Karaciğer kanserine varan durumlara neden olabilmektedir.
Yorum Gönder