Cuma, Ekim 14, 2011

suho meso



Bugün gözlerinde ağrı yakınması ile başvuran bir hastayı muayene ettikten sonra kaydını yaparken soyadının Zengin olduğunu görünce bu soyadının nerden geldiğini sordum.

"Kayınpederim Yugoslavya göçmeni. Eski zamanda ordan çok altınla gelmişler ama hepsi bitmiş. Burda parasız kalınca celeplik, pastırmacılık yaptı" dedi
"Nasıl pastırma?" diye sordum
"Bizim oralarda suho meso deriz, türkçesi kuru et. Bosna'lılar hep onu yer. Ondan yapardı ama o kadar güzel yapardı ki... Misafirler hususi onu yemeye gelirdi. Böyle ince ince doğrayıp çıkartırdık" dedi





"Nasıl yapardı?" diye sordum
"Etleri -üst kolunu tutarak, afedersin böyle uzun uzun çıkartıp fıçının içinde kaba tuza basıyorsun. 2 ay öyle tuzun içinde bekliyor, suları fıçıdan akıyor. Sonra çıkartıp, yıkamadan kapalı bir odaya tavana asıyoruz. Ocakta meşe odunuyla büyük ateş yakılıp köz olunca altına çekiyoruz, ateşin harıyla etler kuruyor" dedi
"Bir günde mi kuruyor?" diye sordum
"Yok canım, bir ay falan sürüyor. Her gün ateş yakılıyor" dedi





"Kaç kilo et için yapılıyor bu kadar iş?" dedim
"Bir dana işte, 400 kilo et çıkıyor" dedi
"Ne kadar zamanda tüketiyorsunuz bunu?" diye sordum
"1 yıl gidiyor. Biz çok et yeriz. Et tencerede pişmez sofraya kocaman bir çanakta gelir. Büryan pilavı yaparız, pirinç gözükmez" dedi



Gözlerindeki ağrının göz tansiyonuna bağlı olabileceğini bu nedenle bir göz doktoruna görünmesinin uygun olduğunu söyleyerek kendisini hastaneye sevk ettim.

19 yorum:

MuGoY dedi ki...

goruntuye bakılırsa cok guzel bir et. lehce ile aşırı benzer bir dil sanırım cunku kuru etin burada soylenişi suho mienso.

bakimblog dedi ki...

aslında pastırma da benzer şekilde yapılıyor, sadece kzölenmiş atesin uzerinde bekletilmiyor. ha bir de çemeni yoktur bunun :)

M e l k i t s e d e k dedi ki...

nihayet, Hoşgeldin üstad!

zehrina dedi ki...

bu suho mesonun is kokusu on metre öteden gellir buam buram. yedikten sonra da iki gün kokusu gitmez. alışık olmayanlara ilk önce çok ağır gelir hatta o kadar ağır gelirki kimisi hiç alışamadan tattıktan sonra bi daha yiyemez :) ama bayılırlar boşnaklar suho mesoya, onsuz yapamazlar. hatta ne kadar iste kalsa o kadar kıymetlidir onlar için.

geveze baykuş dedi ki...

uzun bir aradan sonra, hem de kuru et yazısıyla dönüşünüze çok sevindim. pendik'te boşnak mahallesindeki marketlerde, bir de suadiye'de emin ali paşa caddesi üzerindeki ufak bir markette satılıyor kuru et, ben de çok severim. biranın yanında, rakının yanında, "dişim kaşındı" dediğim oburluk anlarında... çok iyi gider.

şahika dedi ki...

Hakikaten gözümüz yollarda kaldı..:)
Hoş geldiniz.

Adsız dedi ki...

özür dileyerek soruyorum;gerçekten doktormusunuz?nedenine gelince;dr.ler insanlardan çok uzak,daha doğrusu kendilerini çok yüksekte gören insanlar tabiki genelleme değil..benim çoğu tanıdığım böyle((Cem hocam gibi istisna doktorlarda var tabiki))sağlıkla kalınız.

Adsız dedi ki...

özlemiştik bu kadar ara vermeyin lütfen

düşünseli dedi ki...

oh be yeryüzünde hiç bir sağlıkçının bloğu yok sanıyordum sonunda:)

AYSEGUL dedi ki...

HOS GELDINIZ! HER GUN SAYFANIZI ACIP DEPREM SIGORTASI OKUMAKTAN BIKMISTIM!!

EMEGINIZE SAGLIK!!

nurhan dedi ki...

bizde yugoslav göçmeniyiz. babannem de kendi şartlarında evde boş oda vardı orada yapardı ve kilitlerdi biz etleri gizlice girip zamanından önce yemeyelim diye :) ama pastırma falan yanında solda sıfır kalır süper bir lezzet hele guvecte kurufasulyede tartışılmaz valla...bana eski günleri hatırlattı yazınız teşekkürler

Adsız dedi ki...

Tekrar hoşgeldiniz.Bu arada yelkene başlamış olmanız muhteşem yine İzmir den Özkan Gülkaynak a ait olan bu siteye bakın derim.Rüzgarınız kolay olsun. http://www.kayitsiz.com/

Derya dedi ki...

Bora Bey koskoaman bir yaz bir de bayram tatili geçti, hiç gezi yazısı yok mu?
Haliniz keyfiniz yerindedir inşlallah?

Adsız dedi ki...

Allah size sağlık versin,huzur versin,para versin,siz gezin sonra yazın,lütfen yazın

Aysin dedi ki...

Bora bey niye yazmiyorsunuz artik? Biz ozluyoruz sizi..Her gun bakiyorum yeni yaziniz var mi diye? lutfen devam edin yazmaya...

Jardzy dedi ki...

keşke alabileceğimiz bir adres olsaydı.

KotRot dedi ki...

İtiraf ediyorum bende biraz fazla et tüketirim ve gözlerim de ciddi ağrılar oluyor ve şüphenlediğim şey göz tansiyonu ama henüz bi doktora görünmedim

Saadet dedi ki...

bir boşnak olarak, tek tavsiyem bu etin içinde olduğu kuru fasulye yemeniz.. bir daha farklı bir şekilde yapılanını yemeyeceksiniz.. İdaa ediyorum: )

Adsız dedi ki...

Özellikle birinci fotoğraftaki bana çok farklı bişeyi hatırlattı.kokusu bile geldi burnuma formaldehitin.satılan bir adresi olsaydı keşke onun.anatomi hocalarıma hediye olarak götürmek isterdim.