"Doktor Bey ben artık Bağ-Kur'lu oldum" dedi
"Hayırlı olsun, dükkan mı açtınız, ne iş yapıyorsunuz?" dedim
"Kredi kartından nakit para çekiyorum" dedi
"Nasıl yani sadece bu mu? Dükkan mı tuttunuz bunun için?" dedim
"Kontör falan da satıyorum ama esas işim bu. Kredi kartından nakit çekmek isteyenlere yüzde 11 komisyonla yardımcı oluyoruz." dedi
"Bu işten para kazanılabiliyor mu?" diye sordum
"Banka parayı ertesi gün öderse yüzde 9 komisyon kesiyor, bir ay beklersen hiç komisyonu yok. Ben elimde sıcak para olmadığından ertesi gün alıyorum. İşte; yüzde 2'den günde kemiksiz bin lira kalıyor." dedi
"Yani günde 50 bin lira çekiyorsunuz, öyle mi" dedim
"Yüz bini buluyor, kimisinden yüzde 10-10,5 komisyon alıyoruz. Bankaya borcu olan çok. Bir seferde borçlarını kapatıp sonra 9-10 taksitte ödüyorlar. Bizde her bankanın POS'u mevcut, en uygun taksit yapandan çekiyoruz. Ayrıca bu işi fason yapanlar da var. Çevresinden kartları toplayıp getiriyor, yüzde yarım komisyon da ben ona veriyorum." dedi
"Yasal mı bu yaptığınız iş, bir mal alışverişi gerekmiyor mu? Bankalarla sorun çıkmıyor mu? " diye sordum
"İş yasal. Kontör satışım da olduğundan sorun olmuyor. Bankalarla ancak şöyle sorun oluyor: Hergün yüz bin lira çekince bir veriyor, iki veriyor, üçüncüde veznede para yok diyor. Onlar para bankada biraz kalsın istiyor ama ben yattığı gün çektiğimden bankayı kasa gibi kullanmış oluyorum, istemiyorlar. Sürekli banka değiştirmek zorunda kalıyorum" dedi
"Nasıl başladınız bu işe?" diye sordum
"Öğrenciyken babamdan para istemek zor geliyordu. Mahalledeki bakkala abi sen şu karttan 55 lira çek bana 50 lira ver diyordum. İş düşünürken aklıma bu geldi. Zaten kapıdan gelseniz yok derim. Ancak tanıdıklara iş yapıyorum" dedi.
11 yorum:
komedi gibi ya, benim bakkal arkadas da yapiyodu bi ara bu olayi, bankamatik yoktu oldugumuz yerde. bi nevi bankamatik misali de götürüyodu parayi
Yasalara göre bu suç değil fakat dinimize göre paradan para kazanmak yani ortada bir ürün hizmet olmadan para kazanmak helal değildir.
Hastanız aslında olmayan bir ürünün satışını yapmış gibi pos cihazı kullanıyor, işin kanuni tarafı hakkında bir şey söyleyemem ama bu bankalar tarafından kabul edilen bir durum değil. Bir inceleme geçirirse tüm posları alınır, düşünüldüğünde yapılan tefecilikten başka bir şey değil çünkü.
İki kere okudum yine kafam basmadı. İyi ki doktor olmuşum.
Allah muhtaç etmesin..
Kredi kartından yapılan işlemler için aynı gün fiş veya fatura kesme zorunluluğu var Onu nasıl aşmış acaba?
hocam yazılarınız hayatın ilginç karelerinden. tarzınız çok hoş, yazılar için özellikle teşekkür ediyorum.
a. malik
http://ozkiremitci.blogspot.com
Bu işlerin kesin bir mali karşılığı olmalı. Kredi kartı ile satış yapıldığında mutlaka fatura kesilmesi gerekiyor. Şimdi bu arkadaş eti kemiksiz yemeyi sevebilir ama parayı satacak ve tefecilik yapacaksa mutalaka kanuni bir karşılığı olmalı. BDDK bu tür işleri sevmez yakında gıdıklar bu arkadaşı.
Tefecilik, ikrazatçılık yapmak üzere hazine müsteşarlığından izin alınmadan faiz veya her ne ad altında olursa olsun bir ivaz karşılığı ödünç para verme işlemi olarak tanımlanabilir. Beyfendinin yapmış olduğu işlemi biz Maliye dilinde pos-tefecilik olarak tanımlıyoruz.
Beyfendi nakit+komisyon tutarını nakit paraya sıkışmış olan şahısların kredi kartlarından pos cihazı yoluyla tahsil ettikten sonra kendilerine ihtiyaçları olan nakiti vermekte, mali anlamda bunu bir kontür satışı olarak beyan etmektedir. Bu işlemde pos cihazı kullanılmasının (eskiden senet kullanılırdı ve geri ödeme olmama ihtimali olurdu) nedeni beyfendinin kendi alacağını garantilemek istemesidir. Kontür işleminin kullanılmasının sebebi de kontür teslimlerinin 3065 sayılı KDV kanunu Md-23 kapsamında özel matrah usulüne tabi olmasıdır. Bu usul kısaca şöyle açıklanabilir. Kontürün üreticisi bayinin de kdv'ini önceden hesaplayıp bayiden tahsil eder ve bayi malı satarken kdv hesaplaması ve beyan etmesi gerekmez.Altın satımında da aynı durum söz konusudur ve bu sebeple kuyumculukta da bu tür kayıtdışı işlemler görülür.
Beyfendi hakkında yapılacak olan vergi incelemesi sonucu da (Vergisel yönden) elde etmiş olduğu komisyon geliri üzerinden gelir vergisi ve bsmv tarhiyatı uygulanacak ve 213 sayılı Vuk md 341 ve 344 kapsamında vergi ziyaı cezası kesilecektir. Hakkında vergi suçu raporu düzenlenerek (Suç yönünden) savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır. 90 sayılı KHK’ye göre, tefecilik faaliyeti ile uğraşanlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile birlikte 50 bin liradan az olmamak üzere, sağladıkları menfaatin 5 katı ağır para cezasıyla cezalandırılırlar. Ayrıca, bu suçların tekrarı halinde cezalar 3 katına çıkarılarak uygulanır.
Aslında piyasada bu işi yapan kişilere vatandaş tarafından bir nimet gözüyle bakılıyor. Bunun sebebi ise nakite sıkışan kişinin genelde bankalar tarafında kara lisetede olan ve kredi çekemeyen kişi olmasıdır. Zaten banka ile sıkıntıları sebebiyle genelde bir tanıdıklarının kredi kartını kullanmaktadırlar. Nakite çok sıkışan kişinin imdadına yetişen pos-tefeci ise aslında vergisiz kazanç elde etmekte ve toplumun genelinden çalmaktadır.
Saygılar.
gerçekten gökhan beye katılıyorum :D bende iyiki ev hanımı olmuş ve halkla ilişkiler okumuşm :D zira benim böle alaverelere basmıyor :D basmasınıda istemezdim ama bazı yerlerde de lazım oluyor hayatta demekki :D haram para benden uzak olsun tabi ama iki kere okudum olayın yarısını anlayabildim :D adam sanırım tefeci gibi birşey işte :D
Kontörde kdv %0 hirsiza kilit yok. Bu kadar kontoru nasil satiyor diyeceksiniz satmiyor kontor faturasini %0.5 ile topluyor. Faturalarda naylon garibanin birinin adina sirket kuruluyor ve catir catir mal girisi olmadigi halde naylon fatura kesiliyor. Bu saflarda kemiksiz sanip aliyor sonraaaa 3-5 sene paranin altinda kalsalarda isin sonunda 200 300 bin ceza yiyorlar ama onunda formülü var onlarda posu bir garibanin adina aliyor yani ne nane varsa ayda 1000 lira maasla adina sirket kurulan saflar yiyor.
Yorum Gönder