Perşembe, Şubat 22, 2007


Bugün elini kesen bir sekizinci sınıf öğrencisine dikiş atarken tırnaklarındaki oje dikkatimi çekti.
‘Okulda oje sürmek serbest mi?’ diye sordum.
Sınıf öğretmenleri hoşgörüyormuş, özel günlerinde sürebiliyorlarmış. 'Sekizinci sınıfta birden fazla öğretmeniniz olmuyor mu?' dedim; oluyormuş ama her sınıfın tek bir sınıf öğretmeni varmış, öğrenciler esas ondan sorulurmuş.
Öğleden sonra ilaç yazdırmaya gelen bir öğretmene de sordum oje konusunu,
‘Saklıyordur, görülürse izin verilmez’ dedi. Cezası nedir diye sorunca dertli bir şekilde ‘Cezası yok, ilköğretimde 5 yıldır disiplin cezaları kaldırıldı, hiçbir ceza veremiyoruz, sadece büyük suçlarda son çare olarak okulu değiştiriliyor, ya da öğrenciye, eğer bir daha yaparsa okulunun değiştirileceğine dair hiç bir geçerliliği olmayan bir sözleşme imzalatılıyor.’dedi.
Disiplini nasıl sağladıklarını sordum, sağlayamıyorlarmış.

‘Öğrenciye değil vurmak, azcık bağırsan velisi gidip Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayet ediyor, müdürlük de imzalı her şikayet dilekçesini işleme koyup, iki müfettiş gönderiyor, sonuçta bu sefer öğretmenin okulu değiştiriliyor’ dedi, ve ekledi ‘Okula bıçakla gelen öğrenci bile yakalasak en fazla ellerinden bıçağı alıp, çıkışta geri veriyoruz. Karakollar konuya çok ilgisiz, okul kapısının önünde sabahın kör saatinden itibaren serseriler bekliyor, şikayet edince, sık sık karakola düşen tipler olduklarından polisler seni filanca öğretmen şikayet etti, o yüzden aldık diye öğretmeni hedef gösteriyorlar, kaç arkadaşımız böyle bıçaklandı!’




‘Peki sizce bu iş nasıl düzelir?’ diye sordum.
‘Eski disiplin düzeni geri gelmeli, ben onbeş yıldır öğretmenlik yapıyorum, onbeş yılda onbeş kere müfredat değişti, ayrıca polislere çeki düzen verilmeli’ dedi.



Konuyla ilgili haber
burada, fotografınki ise şurada.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Demek cok degismis... Ben genckizken, lisede tirnaklarimiz azicik uzunsa, bize yedirirlerdi! Birkac ogretmen vardi ilkokulda, koridor bosalirdi onlar gecerken. Ustelik bunlar ozel okullar!

Disiplin isleri karisik isler. Ben formadan yanayim mesela. Cocuklarin ekonomik farkliliklari ortaya cikmasin diye. Disiplinden ziyade, ogretmenlere saygi olmali. Ama dayak filan korkunc birsey. Ne bileyim ben. Turkiye'deki egitim oyle corba gibi ki, neresinden tutsaniz dagiliyor maalesef. Ayrica tabii ulkenin genel havasi da okullara yansiyor.

Adsız dedi ki...

Ben sadece Avrupadaki ogrencilerin boyle oldugunu zannediyordum. Meger Turkiye'de aynen buralar gibi olmus artik.. Ya ogrencilere dayakla zulmediliyor, ya da bireysel ozgurluk diyerek simartiliyor. Orta yolu yok mu bunun?

Adsız dedi ki...

Oğlum bu sene 6. sınıfta, yani eskinin orta1 i. Farkettik ki, ne disiplin kalmış okullarda, ne kılık ne kıyafet. Kızlar etekli ama giymeseler daha iyi, saçlar röfleli bele kadar salkım saçak, tırnaklar manikürlü ojeli, surat makyajlı, resmen makyajlı.. Nerede kaldı gençliğin masumiyeti dedim eşime.. Mis gibi sabun kokan, spordan al al olmuş yanaklı gençlik nerede...
Özgürlüğü farklı algılıyor bizim insanımız. Evet, benim dönemimdeki öğretmenleri de istemiyorum ben. Hani disiplini dayak zanneden, kapı önü kontrollerinde saçı azıcık uzamış kızların saçlarını kesen, tırnak mendil kontrolleri... Bunları da istemiyorum.. Ama nolur biraz disiplin... Biraz saygı...
egeden

Öz dedi ki...

Enteresandır bu sabah işe giderken otobüste, lise 1 ya da lise 2 öğrencisi bir kız gördüm. Yüzünde koyu renkli bir pudra, gözler kalem ve rimelle süslenmiş, dudakta hafif kırmızı ruj. Benimse ayağımda spor ayakkabı, sırtımda kocaman bir sırt çantası, acaba dedim okula giden ben miyim ve o bu saatte kalkıp işe gitmek için mi hazırlandı?Tesadüf, bu yazıyı eklemişsiniz. Bizim zamanımızda cümleleri kurmayacağım, ama her geçen gün, her türlü değerin önemini yitirdiğini düşünüyorum. Artık öğrenci öğretmeni umursamıyor, öğretmen öğrenciyi. İlk hangisi koptu olaydan bilemiyorum.

Pratik Anne dedi ki...

Koca bir nesil boyle boyle harcaniyor. Yazik. Simdikilerin kalitesinden sikayetciyiz, bu nesilden nasil ogretmen, polis, doktor dusunemiyorum bile.

maslahatgüzar dedi ki...

supertramp ne büyük bir grup, school ne güzel bir şarkıdır.

Gencecik beyinlerin rol modeli olarak seçtikleri boyalı şebekler ( makyaja karşı değiliz aman aman )ve ucube kabadayıları benimsemeleri dönemsel bir sorun değil, çevrelerinde aklı başında insan olmamasındandır.Hepimiz top yekün rahatsızız, geçmiş olsun.

Adsız dedi ki...

bén bi öğRenci oLaRak öğRenciLérin bağımsız oLmasını istioRum okuLLaRda saçı uzun oLanLaRı öğReTmenLéR {maLeSeF} géLi$i güzeL kesioLaR saç bizim saçımız oLduğu haLdé kaRı$maLaRını istémioRuz...avRupadaki öğRenciléRi kıskanmak isTémioRuz..