Cuma, Aralık 19, 2008

brezilya ssk'si




Yillik iznimi gecirdigim Brezilya'da tanistigim bir kanser hastasindan bizim yerden yere vurdugumuz sigorta sistemimizin buradakinin yaninda sutten cikmis ak kasik kaldigini ogrendim:

42 yasindaki hasta 18 yasindan beri kendisi ve cocugu icin ayda 350 ser liraya denk gelen miktarda ozel sigorta primi odedigi halde meme kanserine yakalaninca sigortä sirketi "ämeliyat olmasaniz da olur, kemoterapi almaniz sart degil" gibi laflarla isi yokusa surmus ancak hastanin ablasi avukat ve abisi de doktor olunca dava acmakla tehdit ederek tedavisinin karsilanmasini saglamis. Yine de plastik cerrahi masraf'larini ve bir yil surekli kullanmak zorunda oldugu oldukca pahali kanser ilaclarini hala cebinden oduyormus.
"Ozel sigortaniz olmasaydi ne olacakti?"diye sordum
"Ozel sigortasi olmayan meme kanseri hastalarina 3 yil sonraya ameliyat gunu verdikleri oluyor, zaten devlet hastanelerinde doktora ulasip muayene olmak imkansiz" dedi
"Äcil durumlarda nasil oluyor peki?" diye sordum
"Äcil durumlarda da ameliyat yapmiyorlar, sozgelimi kafa travmasi geciren hastanin sigortasi yoksa aylarca entube edilip tutuluyor, fakat ameliyat edilmiyor" dedi

"Bu yeni mi boyle oldu eskiden de mi boyleydi?" dedim
"Ben bildim bileli boyle" dedi

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu gibi durumlarda kotu degil iyi orneklere bakmak gerekir. Olumu gosterip sitmaya razi etme politikasi yuzunden basimiza ne gelse Polyanna oluyoruz. Turkiye'de sistemin hantal olmasinin yani sira "devlet memuru" doktorlarin hastalara esya kadar deger vermedikleri asikar. Siz de doktor olarak bunun farkindasinizdir sanirim. Hastane kapisindan girmek istemiyorum, sirf doktorlarin ego tatmini icin hastalari azarlayislarini gormek istemedigim icin. Ayni doktoru ozel muayenehanesinde ziyaret edince melek oluveriyor ya en nefret ettigim sey de bu. Insan gibi muamele gormek icin normalde devlete odedigim verginin yaninda bir de aciktan para odemem gerekiyor cogu zaman. Bunlari kesinlikle sahsiniza soylemiyorum ve isin icinde birisi olarak durumun farkinda oldugunuzu ve bunun hakkinda birseyler yazabileceginizi umuyorum. Sonucta boyle bir blog yazarak, genelde bildigimiz doktor imajindan farkli bir imaj cizdiginizi dusunuyorum.

Slm Nbr dedi ki...

konu dışı ama latin amerika falan Brezilya gerçekten gitmek istediğim yerler nasıldı oralar sao sao paolo mı rio de jenerio da mı bulundunuz acaba?

tahirius dedi ki...

vavvv. sui misal elbette emsal olmaz, Brezilya' ya bakıp da anlaşılan yerkürenin bir ucunda da hastalarla muhabbetiniz devam etmiş :)) hastalara "-Nankörlük etmeyin." diyecek halimiz yok. Ancaaaak; hastanede yatak kalmadığı halde hastayı acil servisten getirttiği sedyede yatıran, böylece tedaviyi aksatmayan doktorlar gördüm. deprem ertesinde haftalarca evine gidemeyen doktorlar, katılım payını ödeyecek parası olmayan hastaya ilacını sorgusuz sualsiz, zararına veren eczacılar tanıdım. umarım Brezilya' ya benzemeyiz, beterin beterini görmeyiz.

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) dedi ki...

Beterin beteri de varmış:(

Nenoni dedi ki...

İşte yere göğe sığdırılamayan özel sigorta sistemi.Bütün dünyada böyle demek.Şimdi de yeni garabet sağlık yasası ile bizim sistem de buna benzetilmeye çalışılıyor.

duyuşen... dedi ki...

naapsak bilmem...
iyi kötü bi sistemimiz var hiç değilse...şükredelim halimize.