Pazartesi, Ocak 26, 2009

şeker




Bugün şeker fabrikasından emekli bir mühendis geceleri idrara kalkma yakınması ile başvurdu. İdrar tahlilinin sonucunu beklerken hep merak ettiğim bir konuyu sordum:
"Bazen marketlerde dampingli fiyatlarla ucuz şekerler satılıyor. Her şekerin tadı aynı mıdır, aynı derecede mi tatlıdır? “ dedim.
“Her şekerin tadı aynıdır. Sakkaroz oranı biraz düşebilir, o zaman rengi biraz daha kirli olur ama tadı aynıdır. Ancak bir kaşık şekerin tadı tane boyutuna göre değişir. Bir kaşık iri taneli şeker 3-4 gram ise, küçük tanelisi 2 gram çeker” dedi


“Tersi olması gerekmez mi, iri taneli şekerlerin arasında daha çok boşluk kalmaz mı?” dedim
“Siz hacimsel olarak düşünyorsunuz, ama büyük kristaller daha ağırdır” dedi
"Fabrikada şeker üretilirken içine yağ katılıyormuş öyle mi ?” diye sordum
“Evet köpüğünü çöktürmek için atılır ama sonra o yağı şekerde bırakmayız, filtre ederiz” dedi
“Esmer şeker nedir?” dedim


“Biz şeker pancarını kıyıp 70 derecede kaynatıyor, daha sonra süzüp elde ettiğimiz melas denen karışımı yine basınç altında kaynatmaya devam ediyoruz. Basınç olmazsa 100 derecenin üstüne çıkar karamelize olur. En son % 90lık bir şeker eriyiği elde ettikten sonra onu santrifüje edip kristal şekeri ortada bırakıyoruz. Bu işlemden sonra kristalize beyaz şekere tekrar melas eklersek esmer şeker oluyor. Tavsiye ederim daha besleyicidir, mineraller içerir” dedi.

İdrar tahlili temiz çıktığı için, geceleri sık sık idrara kalkmasının sebebinin büyük olasılıkla büyüyen prostat bezinin, içinden geçen idrar borusunu sıkıştırarak mesanesinin tamamen boşalmasını engellemesi olduğunu, buna iyi huylu prostat büyümesinin yol açabileceği gibi prostat kanserinin ilk belirtileri de olabileceğini, bu nedenle PSA denen basit bir kan testini yaptırmak ve parmakla muayene olmak için ihmal etmeden mutlaka bir üroloji polikliniğine başvurmasını önerdim.


4 yorum:

Kültür Mantarı dedi ki...

bu prostat muayenesi nedir hocam ya... inşallah olmak zorunda kalmayız..

Venüs dedi ki...

bu şeker denen maddenin kilo aldırmaktan başka bir işe yaradığını görmediğimden son derece gıcığımdır kendisine.görünce kaçarım(:

kamøløsø dedi ki...

şeker :)

bir hafta sonu yurtta tüm aramalarıma karşın hiçbiryerde şeker bulamamam yüzünden çayı şekersiz içmek zorunda kaldığımdan beri hiçbir sıcak içeceği şekerli içmiyorum\içemiyorum.

Daha Küçükken çayı hayatta şekersiz içemezdeim. Aksine bardağın 3 te birini şekerle doldururdum. Ama şimdi bakınca şekerin sadece bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum. Bugün şekerle kullandığımız birçok içeceğin, başlangıcının şekerden daha önce olması da sanırım düşüncemi destekliyor. ayrıca kuvvetle inanıyorum ki; şeker, çayın-kahvenin orjinal tadını bozuyor :)

Aymen dedi ki...

şekerden ne kadar uzak kalsak o kadar iyidir. çayda şekersiz içilmiyoki:)