Pazartesi, Haziran 29, 2009

1 kuruş





Bugün adet görmeme yakınması ile başvuran bir hipermarket kasiyerine muayenesini bitirdikten sonra
"Sizin kasalarda 1 kuruş bulunmuyor mu?" diye sordum
"Bir torba duruyor ama kullanmıyoruz" dedi
"Neden kullanmıyorsunuz? Özellikle Avrupa ülkelerinde para üstü son kuruşuna kadar ödeniyor, ama Türkiye'de kuruş verildiğini hiç görmedim" dedim


"Halk istemiyor, taşımıyor da. Biz mesela 61, 62 kuruşluk bir mala 60 kuruş, 63 kuruşluk mala da 65 kuruş diyoruz" dedi
"Bu size verilen bir talimat mı, zira benim gördüğüm 61 kuruşa da 65 kuruş isteniyor?" dedim
"Hayır, kendi inisiyatifimizle öyle yapıyoruz. Az alınanla, fazla alınan birbirini götürüyor, genelde akşam kasa 5-10 kuruş farkla kapanıyor. Şahsen ben öyle bir kuruş için sorun çıkaran olursa 5 kuruş veriyorum" dedi
"Peki hep fazla alındığında kuruşlar birikip kayda değer bir yekün oluşturmaz mı?" diye sordum


"O zaman kasa fazla verir, kasiyerin savunması alınır. Ha, arada günahı boynuna cebine atabilir, ama kameralar var, yine yakalanır" dedi

Bütün tahlilleri ve ultrasonografisi normal olduğundan kanamasının olmamasına üzülmemesini, çünkü adet sırasında gelen kanın halk arasında bilindiği gibi vücuttan atılması gereken kirli kan olmayıp damarlarında dolaşan normal kanı olduğunu, bu sayede daha az kan kaybedip kansızlık sorunu da çekmeyeceğini, adetlerinin muhtemelen evlendikten sonra düzeleceğini söyleyerek ilaç vermedim.
Konuyla ilgili güncel bir haber

18 yorum:

meren dedi ki...

Aslında her kasanın yanına para üstünün bozukluk kısmını kasadan öğrenip bozuk para kısmını doğrudan müşteriye veren makinelerden koymak ve böylece hem kasiyerlerin üzerindeki repetitive strain injury riskinin azaltmak hem de kimin bir kuruş fazla kimin bir kuruş eksik ödeyeceğine dair insiyatif kullanma yükünü ortadan kaldırılmak mümkün..

Aman bizim market patronları duymasın :)

alimerginoglu dedi ki...

Doktorum, cok dogru bir konuya parmak basmissin. Ben de ayni konuda Kasim 2008'de bloguma, isin tuketici tarafindan bakan bir makale yazmistim. Cok zengin bir ulkeyiz ya bize 1 kurus viz gelir...

Selamlar,

Alim Erginoglu

http://alimrachel.blogspot.com/2008/11/kayip-araniyor.html

hulyalar dedi ki...

amerikada oyle,otamatik para ustunu veren alet var.benim ogla n bayiliyor sakir sakir paralarin dususune ve ordan kapmaya.

Aydan Atlayan Kedi dedi ki...

Bugün tam da bu konuyu konuştuk. Biri şöyle dedi: "Biliyor musunuz büyük marketlerden almadığımız o para üstleri birikip 100-150 Lira oluyormuş." O kadar olur mu bilmem ama bir hayli tutuyordur herhalde. Bu konuda kasiyerlerin savunmalarının istendiğini bilmiyordum. Eğer böyle yapılıyorsa yani neden kasanın fazla çıktığı sorgulanıyorsa gerçekten takdir edilesi.

YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) dedi ki...

Ufacık paraların aslında ufacık olmadığını, bir iğne çalmanın en pahalı mücevheri çalmak kadar günah olduğunu anlatırdı rahmetli babannem.

O zaman anlayamazdım,hesabını yapınca şaşırır gülerdim.

Geç olsa da ancak anladım.

Ufacık olduğunu düşünmek bile büyük kayıpmış meğer.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Hollandada 1 kuruslar kullanilmiyor. Kasiyerin calistigi yontemle calisiyorlar burada. 62 kurus, 60 kurus olur. 63 kurus, 65 kurus olur. Hic kimse yaninda 1 kuruslari tasimaz.

pandora dedi ki...

o 1 kuruşlar niye çıktı,anlayamamışlar henüz...
madem öyle neden bir ürün 1 lira 1 kuruş.sanki üstünü verecek mi?aksine büyük marketler 5 kuruş alıyor...
bu arada keşke ilaç yazsaydınız da biz de faydalansaydık :p

Adsız dedi ki...

Doktorum, benim de kanama miktarım çevremdeki diğer kadınlarınkine göre az. Istikrarlı bir azlık olduğu için dert etmemiştim. Nedir bunun normali? Temiz kanım boşuna akmıyor diye sevineyim mi bu durumda?

Adsız dedi ki...

"1 peninin degerini bilemeyen, 1 poundu bulamaz," demis buradaki atalar.
ben bizzat yasadim 1 peninin degerini: yillaar once buraya gelip, bi basima yasam mucadelesine basladigim cok fakir zamanlarimda...gece yarisi isten ciktim, son otobuse yetismem gerek, evim uzak. bana gereken 40p ama benim cebimde 39p var. otobus kacarsa yandim. otobus soforune- abi param yok idare et- hayatta denemez burada...
kalabalik otobus duragina gittim, etrafta 1 p aradim ve tabii ki buldum...bulamasaydim...dusunmek bile istemiyorum!
taze ekmek alamadigim zamanlar oldu 2p olmadigi icin...firinin yanindan gecerken burnuna gelen taze ekmek kokusu seni 2p icin burnunu vitrine dayamis ekmekleri seyreden "filimlerdeki cocuk" haline getirebiliyor.

o yuzden ben cok kizarim kuruslarin hesabini bilmeyenlere...
lakin bunlardan biri de esim! gecen gun ofis odasini temizlemis, ben de cop kutusunu bosaltacagim, bi baktim bir suru turk parasi ve pence ivir zivir kutulariyla atilmis.
ayirdim saydim. 44 pence! 80kusur kurus...
bunlar para degil mi?
ayirmaya usenmismis!

ben cocuklarima ozellikle ortam yaratirim, istedikleri seyleri kendi harcliklariyla 1-2 penny yuzunden alamayip degerini bilsinler diye!

cok dogru bir laf:
kurusun degerini bilemeyen, lirayi bulamaz!
b.commonsense

.. dedi ki...

geçen sene fena tatıktım bu konuya, "kuruş hırsızları" diye bi yazı yazmıştım hatta.
kaç market kasasıyla tartıştığımızı hatırlamıyorum bu kuruş mevzusu yüzünden. sonunda içinde sadece 1 kuruş olan bir küçük kesecik taşımaya ve 1 kuruşum yok diye para üstü vermeyen kasiyerlere ben size 4 kuruş vereyim, siz 5 kuruş verin bana demeye başladı eşim. benim için önemli olan miktarın kaç kuruştan başladığı kararını kasiyerin vermesi sinirimi bozuyor. bir de 99, 89 gibi kuruş bazıda fiyatlar.

nothing dedi ki...

ben sırf bu sebeple herşeyimi atm kartı ile alıyorum, 2,99'luk birşey aldığımda ATM kartı çıkarttığıma ters ters bakan kasiyerler olsa bile...Kartla alınca kasada geçen miktarı otamatik girmek zorunda POS cihazına...

nothing dedi ki...

ben sırf bu nedenle artık herşeyimi ATM kartı ile alıyorum, 2,99'luk bir alışverişte ATM kartımı görüp de ters ters bakan bir kasiyere bile uzatıyorum çünkü kasada yazan POS cihazına otomatik giriyor.

Adsız dedi ki...

Ben de hastanızla aynı problemi yaşayan, ve atılanın kirli kan olmadığını bilecek kadar akla sahip biri olarak adet görmemenin hiç de o kadar küçük görülecek bir sıkıntı olmadığını belirtmeliyim. Benim de test sonuçlarım falan normal çıktı. Şu an tedavi görüyorum çünkü vücudumun dengesinin bozulmuş olması hergün rahatsızlığını çektiğim birşey. Sizin hastanızı neden bir kadın doğum uzmanına sevketmediğinizi merak ettim, tedavi olarak hata mı yapıyorum acaba?

ssbb dedi ki...

tıpta hastalık değil hasta vardır, her hastanın durumu farklıdır.
doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz.

Adsız dedi ki...

Bazen de sakız veriyorlar para yerine.
Ve maalesef sadece sorun kasada değil ürün fiyatlarında da olabiliyor. Rafta başka fiyat kasa da başka fiyat çıkıyor karşınıza. Ben alisverişten sonra satış fişini inceliyorum farklı fiyat bulduğum oluyor düzelttirmek zorunda kalıyorum.
Yasemin

Adsız dedi ki...

"Evlendikten sonra düzelir" ile neyi kasdettiğinizi anlamadım. Vakti zamanında bana da bir doktor aynı şeyi söylemişti. Kastestiğiniz adet kanamalarının düzenli seks sonrasında düzene gireceği midir? Öyle ise Türkiye'de kadınlar sadece düzenli seksi evlendikleri zaman mı yapabilirler size göre. Bu durumda evlilik öncesi seks hayatı olan ancak adet düzeninde sorun yaşayan biri size "hımmm ilginç bir vücudum var galiba, belediyede imza atılmadıkça kendini onarmayı reddediyor galiba" diyince nasıl bir cevap vereceksiniz?

Özetle sizi zevkle okuyan biriyim ben, bu nedenle en azından sizin gibi insanların kadınların evlilik önceside bir seks hayatı olacağını bilmelerini ve bu işin düzenli bir seks hayatı olunca düzelebileceğini söylemesini beklerdim. Çünkü bana aynı cümle kullanıldığında bir miktar aşağılanmış hissetmiştim.

İyi günler

armagan

bezgin tekir kedi dedi ki...

ben de kasada 1 kuruş kavgası yapmaktan bunaldığım ve sırada bekleyenleri bunalttığım için artık market ödemelerinde ATM/Bankamatik kartımı kullanıyorum. Böyle küsuratları olduğu gibi çekmek zorunda kalıyorlar. Hakkını aramak sadece meydanlarda bağırmak, haksızlığa uğradığı düşünüldüğünde sesi yükseltmek değildir bence. Akılcı ve sessiz çözümler bulmak da bir yöntem olabilir :)

ssbb dedi ki...

İyi günler Armağan,

"Evlendikten sonra düzelir" ile kastdettiğim bir erkekle birlikte yaşamaktır.
Geçmişte okuduğum bir yayında, karşı cinsle birlikte yaşayan kadınların adetlerinin daha düzenli olduğu, bunun da muhtemelen erkeklerin salgıladığı feromonların kadınlar tarafından koklanmasına bağlandığı yazıyordu.
Bu yazıyı yazarken bu konuya değinmek istedim, ancak bahsettiğim makaleyi internette bulamadım.
Böyle olunca da ispatlayamayacağım bir bilgiyi paylaşmak istemedim.

Evlenme konusuna gelince; benim çalıştığım bölgedeki hastalara bir erkekle birlikte uyumak yerine böyle demek daha uygun düşer.