Cuma, Ocak 08, 2010

sigara zamları





Bugün tırnak mantarı nedeniyle başvuran bir bakkala
"Sigaraya zam gelince elinizdekiler ne oluyor?" diye sordum
"Elimizdekilere zammı uyguluyoruz, aradaki fark bize kalıyor, ama bu sene elimde hiç sigara yoktu. Param olmadığından alamadım.
Geçen sene kredi çekip 1ooo liralık almıştım, o zaman iyi bir kar olmuştu. Sigaraya zam geleceğini duyanlar rafları boşalttılar, zamdan önceki hafta şirketler gelmeyi bırakıyor satışları durduruyorlar. O yüzden sattığım sigaralardan gelen parayla zamdan sonra mal alabildim" dedi



"Zammı geri çekince aradaki farkı geri veriyor mu şirketler?" diye sordum
"Hayır onlar kara da, zarara da karışmıyor. Baktılar satışlar bıçakla kesilmiş gibi durdu, indiriverdiler fiyatı. Zaten her gelen almıycaz bırakcaz, en ucuzunu ver demeye başlamıştı. Çok zarar ettim bu sefer. Zaten kazandığımız bir para yok. Mahalle bakkalının tek satışı bira, sigara, ekmek. Başka mal almaya para da yok. 5000 lira kredi çekip mal alıyorum, yavaş yavaş sattıkça borcumu bankaya ödüyorum. Kar mı ediyoruz zarar mı ben de bilmiyorum" dedi



"O zaman zamdan önce sigara stoklayanlar büyük para kazanmışlardır" dedim
"Evet 30-40 bin liralık sigara alan tanıdıklar var. Kimisi de zam geleceğiniz duyunca elindeki sigaraları kaldırdı, ama ben yapamadım. Haram para olur dedim, hepsini sattım" dedi

Tırnaklardaki mantar tedavisinin uzun, en az üç ay sürdüğünü ve arada karaciğer testi kontrolü yapmamız gerektiğini anlatarak Itrakonazol kapsül reçete ettim

Fotoğraflar Brezilya Kanada ve İngiltere'den sigara paketi üzerindeki uyarı resimleri

23 yorum:

rahat yazar dedi ki...

Resimler feci bakamadım. Bizim ülkede de uyarı yazıları yerine bu resimleri koysalar belki faydası dokunur içmez kimse...

öykü dedi ki...

Hic sıgara ıcmedım..
Ama resımlerın ancak bazılarına bakabıldım
ıcım kaldırmadı
ıcenler adına cok uzgunum

Cevat dedi ki...

18 Yaşından 40 yaşıma kadar yaklaşık 10.000 paket sigara içtiğimi sanıyorum. Bugünkü değer ile en az 50 - 60.000 TL sigaraya para harcamışım. Yaklaşık 5 yıl önce karar verdim ve 5 yıldır bir tane bile içmedim sanırım hayatımda yaptığım en iyi şeylerden biri oldu bunu yapmak.

tosbagalar dedi ki...

Bu resimleri göre göre nasıl içiyorlar anlamadım

SEVGİ dedi ki...

resimler çok korkunç ..
sigarada içmedim hiç ALLAH 'A ŞÜKÜR
içenler için yazık diyorum kendilerini bile bile mahvediyorlar..

No More Virgilius dedi ki...

Sigara benim için 'yasak aşk' gibi...
Hem ayrılmam, uzak durmam gerektiğini biliyorum, hem de doyamadan öleceğim diye üzülüyorum.

Resimlere gelince, işte onlar bu aşkı "yasak" eden hususlar...

CoşkuN ArslaN dedi ki...

Hocam resimler çok feci..Ama hala içiyor olmam daha feci..

bizatihi dedi ki...

resimleri göz önünden alamadığımdan yazının ilk 3-4 cümlesini okuyabildim sadece. :S

Elifin Terazisi dedi ki...

Resimler tokat gibi...

meren dedi ki...

15 yıldır sigara içiyordum, 4-5 ay önce Smoky Mountains'a gittik. Daha önce keçi gibi yürüdüğüm dağlarda yavaş yavaş nefesi kesilen bir ihtiyara dönüştüğümü fark ettim.

Döner dönmez sigarayı bıraktım. Bu süreçte sigarayı bırakmanın hem ne kadar zor hem de ne kadar mümkün olduğunu deneyimledim; geçen bir kaç aydır ise ne kadar gerekli olduğunu deneyimliyorum.

Bırakmak çok zor, fakat herkes yapabilir.

Bir itiraf: Ben sigarayı çok sevdim. Sigara benim için vapur, kahve, kola filan demekti, uzun süre kafa patlattığım bir algoritmanın kabasını kodlayıp da çalıştığını gördükten sonra kendimi tebrik etmek idi. Bir film izledikten sonra balkona çıkıp filmin etkisinden sigara eşliğinde çıkmanın ne demek olduğunu pek iyi bilir, otobüs mola verdiğinde sigaranın hatırına bir çay ısmarlayıp ilk bindiğinde bana dik dik bakan delikanlı ile sohbet etmeye başlamayı çok severdim. Sigara olmadan bunların hiç birisini yapamayacağımı, yapsam da eskisi gibi olmayacağını düşünüyordum. Fakat son bir kaç aydır çok büyük bir şaşkınlıkla görüyorum ki sigarasız yaşantımın daha az anlamlı olacağı düşüncesi, uzun zaman önce out-source ettiği nikotin sağlayıcısı ile arasına girmemem için beynimin yarattığı bir sanrı imiş. Anlatması güç. Ne dersem diyeyim bir sigara tiryakisini, sigarayı bırakırsa sinemadan İstiklal Caddesi'ne çıkışta o yakmadığı sigaranın ona verecek olduğu keyif ve doyumu verecek başka şeylerin sigaranın boşluğunu dolduracağına ikna edemeyeceğimi biliyorum.

Fakat yine de toplumsal bir borç olduğunu düşündüğüm için yazayım istedim.


Selamlar.

SS dedi ki...

fotoğraflar şahane yalnız. ama inandırıcılıktan uzaklar. bu urların, korkunç yaraların hepsi "sadece sigara" kaynaklı mı şimdi? sigara içmeyen ve sevmeyen bana bile fazla geldiyse, içenlerin bırakacak kadar etkilenmemeleri doğal.

bence fiyat daha cep ve yürek yakan bir faktör olduğundan, daha etkili bir yöntem millete sigara bıraktırma konusunda.

Hakan Yenilmez dedi ki...

Hazır zamlar da gelmişken, sigara yasakları devam ederken bence sigarayı bırakmanın tam zamanı...

hukukadamı

birfincankahveiçinbirpenny dedi ki...

etkili resimler...sigarayı defalarca bırakığ başlayan biri olarak ki bıraktığım aralardan biri 1,5 yıl sürdü, sigara benim için virgilius un da dediği gibi yasak aşk gibiydi. kaç yıl geçerse geçsin onu özlüyor insan. ben toplumun biraz aptal kesimindenim, burnum boka batmadan bırakacağımı da sanmıyorum.

Korhan Korman dedi ki...

Sigara kullanıcısı sigarayı sevdiği için içiyordur zaten. Bu resimler cidden inandırıcılıktan uzak geldi bana da. Bunun yanında yazıda geçtiği üzere bakkalların son kullanıcıya attığı kazık ve şark kurnazlığı muhteşem.Küçük esnaf neden ölüyor diye ağlayana kadar biraz kendilerine çeki düzen verseler. Zamdan önce sigaramı hiç bir yerde bulamadım. Yalan hazır"sigaracılar gelmedi" Bir grup fiyat düşürdü bu sefer raflardakini eski fiyattan satmaya kalktılar. Üşenmedim tek tek şikayet ettim bende:)

mulga dedi ki...

Bence SGK sigaradan kaynaklanan hastalıkları sigorta kapsamı dışında bıraksın. Veya belli bir bölümünü karşılasın. Bizim veridğimiz vergilerle sigara içen başkalarının tedavisi yapılıyor. Benim gönlüm buna razı değil.

Zoghurt dedi ki...

"Bizim veridğimiz vergilerle sigara içen başkalarının tedavisi yapılıyor. Benim gönlüm buna razı değil."

Sigaradan alınan vergilerin 2009 bütçesinin %8'ini oluşturduğunu biliyor muydunuz? Bu vergiler tiryakilerin SGK'ya getirdiği katlar bile. Hele şimdi yapılan ÖTV zammıyla bu rakamın artacağını düşünürsek önerinizin çok mantıksız olduğu gün gibi ortaya çıkıyor.
__________

Fotoğraflar bana da pek inandırıcı gelmedi. Belki çok ekstrem içiciler bunları yaşayabilir.
Bir de esnaf abinin haram olur diye raftaki malları kaldırmamasını takdir ettim. Böyle insanların kaldığını görmek çok güzel.

Korhan Korman dedi ki...

"Bizim veridğimiz vergilerle sigara içen başkalarının tedavisi yapılıyor. Benim gönlüm buna razı değil."

Sizin verdiğiniz vergilerle terör örgütü de beslenebiliyor.Sizin verdiğiniz vergilerle hiç biri sizi temsil etmeyen vekillerinizin maaşı da ödenebiliyor. Başkasının yerine vergi de verebiliyorsunuz.Dar düşünmek bize hiç bir şey katmaz. "Hiç birşeyim yok" derken 50 semptomla hastaneye dekaldırılabilirsiniz.Kullanılacak ilaçlar ve tedavi ödediğiniz primlerin kat be kat üzerine de çıkabilir. O zaman diyecekmisiniz "başkasının vergisiyle tedavi olmayayım" diye? Sayın Doktor benden iyisini bilir ama hiç sigara içmeyen de akciğer kanseri olabilir. Sigara sadece tetikleyici de olabilir.Başka bir çok kanser türünün spesifik sebebi de olmayabilir. Verginizin hesabını sormanız güzel ama bu şekilde değil! Saygı ve sevgilerimle..

Berna Ceyhan dedi ki...

Resimdekiler gerçekçi gelmeyebilir insanlara. Ama sevdiklerinin bile bile kendilerini öldürdüklerini gördükçe insanların kalpleri, en az bu yaraların verdiği acı kadar yıpranıyor. On yıllardır annem ve babam sigara içiyorlar. Ve ciğerlerinde bu süre içinde birikmiş olan 2 kilo (belki daha fazla) katran var. Ben neden annemin ve babamın büyük ihtimalle acı çekerek ölmelerine şahit olmak zorundayım ya da neden daha 50 lisindeyken torunum olurda ananesinden... diye başlayan, asla o günleri göremeyeceğini düşünerek bu tatsız cümleleri kurmak zorunda? Kendinize acımıyorsunuz tamam! haz daha çok hoşunuza gidiyor bunu anlıyorum çünkü nefsi yenmek herkesin harcı değil bu dönemde neden annenizi, babanızı, çocuğunuzu düşünmüyorsunuz.

İlk yorumu yazan sevgili "rahat yazar", eğer bu resimler türkiyedeki paketlerin üzerine basılırsa eğer satılsın diye türk esnafının yapacağı şey tek tek o paketlerin üzerini başka bir şeyle kaplayıp "buyur abi, görünmüyor" deyip satışa sunmak olur.

Adsız dedi ki...

blogunuzu yeni keşfettim..anladığım kadarıyla her hastayla dialoga girip herbirinde birşeyler öğrenebiliyorsunuz..ben de tıpta okuyorum ve sizin gibi hastalarına değer veren doktorlar olduğunu gördüğüme çok sevindim..

Soulferrous dedi ki...

Sigaraların fiyatları düştüğünde; sigara firmaları bir önceki kestikleri yüksek fiyatlı faturadaki ürünlerin adetleri kadar aradaki farkı ilk indirimli kestikleri faturadan iskonto yaparak ödüyorlar. Bilmeyenler olurda buradan okuyup bu konuda bilgi sahibi olsunlar diyerek yazıyorum. Sigara raf fiyatları serbest piyasa olmadığı için sattıkları ürünün zararından sorumlular. Aradaki farkı vermeyenler olursa şikayet ederek hakkınızı arayın. Karın büyük bir kısmını sigara üreticileri ve devlet paylaşıyorken kazandıkları 3 kuruşu da sigara firmaları aradaki farkı vermiyor diyerek zarar ederek kaybetmesinler.

Adsız dedi ki...

Kapalı ortamlar için gelen sigara yasağına çok sevindim. Zira birinci çocuğuma hamileyken oda arkadaşın yanımda devamlı sigara içti.
Fotograflara bakamadım.
İsteyen herkesin sigarayı kolayca bırakabilmesi dileğiyle..
Yasemin...

Mare dedi ki...

Resimler sahane :)))
Insanin sigaraya baslayasi geliyor :Pp Hele o disler , tanrim pirinc taneleri gibiler :)
Ama ondan da süperi, bunlarin paketlerin üzerinde olmasi ve insanlarin halen icmesi.
Bosuna dememisler, insanin kendisine yaptigini kötülügü , bin kisi toplansa yapamazmis diye.

Adsız dedi ki...

Geçenlerde okulda bir öğrencimin üstünde ''Sigara İçerseniz Çocuğnuz Böyle Olur '' yazılı ve yazının üstünde uzaylı tipli bi adamın fotosunu gördüm.Güldüm geçtim ve şimdi dış ülkelerdeki yapılan ciddi çalışmaları gördüm. Keşke burdada yapılsa sürekli yapılsa hiç kalkmasa paketlerin üzerinden bu resimler. İster etkili olsun ister olmasın ama bi şekilde yapsalar iyi olur.10 yıl içtim üniverste zamanlarımda ama şimdi 10 yıl oldu bırakmışlığım.Kendimi çokta iyi hissediyorum.
Güzel bilgilerin paylaşıldığı bir blog gerçekten çok hoş.Kızımada göstereceğim fotoğrafları , içicekse bile içmesin .,
A.B