Çarşamba, Mart 21, 2007

inşaatçılık



Bugün emekli bir inşaat kalfası ilaçlarını yazdırmaya geldi.
İnşaatları projeye göre mi yoksa kafalarına göre mi yaptıklarını sordum. İki türlü de oluyormuş, ama projeli olmasını tercih ediyorlarmış, çünkü projeli inşaat yıkıldığı zaman sorumluluğun %75’i projeyi hazırlayanın, %25’i işçilerinmiş. Aksi taktirde bütün suç işçilere kalıyormuş.



Hasta, işçi başı olarak ekibini toplar götürü usulde pazarlık edermiş. Malzeme inşaat sahibine ait, kalaslar ise hastanın, yani ekip başınınmış. Bir ev inşaatı için en az 10 metreküp kalas gerekirmiş. Bir metreküp kalas 200 liraymış, iyi bakılırsa bir kalas takımı 3 yıl gidermiş, ama her inşaatta 50 liralık yedekleme yaparlarmış.

İkinci fotoğraf yaptığı inşaatın çökmesi sonucu altında kalan işçi.

Şarkı ise
Şevket Uğurluer'in istikrarına saygıyla Tom Jones'tan:


1 yorum:

TheDreamer dedi ki...

İnşaat veya herhangi bir proje yapılması sonrasında sorumluluk her daim projeye imza atan mühendisindir...ve eğer mühendisin Projesi olmayan/onaylanmamış inşaat kaçaktır zaten.. He! Ya uygulama aşamasında derseniz, bu aşamada yapı denetim kadrosu sorumludur. Kontrol mühendisleri yapı konusunda 12 yıllık tecrübeli mühendislerden seçilir. Yapım aşamasındaki her türlü kaçak göçek işten bu arkadaşlar sorumludur. Peki bu sorumluluk ne getiririr ne götürür. Sorumlunun alabileceği cezalar nelerdir derseniz? Yeni yasa gereği sorumlu müdür ve/veya imzacı mühendisler 25 yıl dan başlayarak yargılanıyor. 500-600 YTL ile bu sorumluluğun altına imza koyan meslektaşlarım bunun bilincinde mi ve vicdani gereğini yapıyorlar mı bilemiyorum. Üzüldüğüm üniversite mezunu bizlerin bu yetkinliklerimizi bir rant yolculuğunda onurlarını/vicdanlarını ayaklar altına alarak harcaması ve üzücü sonuçlarının genele yayılmasıdır.
Bu kalfanın eleştirlerine şaşmadım. Günü kurtar'cıların, hiç bişi olmaz abi'cilerin baş tacı edildiği bir toplumda yaşıyoruz. Şaşırmadım.