Cuma, Haziran 02, 2006

burger king

Bugün 17 yaşında, Popstar yarışmacısı havasında, efendi bir genç kulakta ağrı ve dolgunluk yakınmasıyla başvurdu. Kendine ait vizite kağıdını görünce ne iş yaptığını sordum. Üniversitede okuyor, part-time olarak da Burger King de çalışıyormuş.
Part-time çalışma 7,5 saatlik vardiyalar halinde oluyormuş, yarım saat de yemek molası varmış. Yemekte büyük boy bir ya da küçük boy iki hamburger + kola + patates yeme hakları varmış. Bekleme ömrünü tükenen hamburgerler eğer o sırada yemek yemesi gereken kimse varsa süresi dolmadan önce ona veriliyormuş. Teklif edilmeden yemek yasakmış. Herkes yemeğini yemişse çöpe atılıyormuş. Her ürünün üretimden sonraki bekleme süresi farklıymış. Hamburgerler çeşitli aşamalarda toplam 40’ kadar bekleyebiliyormuş. 'Gerçekten ateşte mi pişiyor etler ?' diye sordum. Donmuş eti dolaptan alıp zincirle ilerleyen bir fırına maşayla koyuyorlarmış. Yavaş yavaş ilerlerken elektrik ızgarasına damlayan yağların alev almasıyla mangal kokusu oluşuyormuş. Başlarken bir eğitim veriliyor, daha sonra hizmetiçi eğitimler sürekli devam ediyormuş. Maşanın nasıl tutulacağından hijyene kadar pek çok ders varmış. Eller her 15 dakikada bir yıkanırmış. Her eleman her istasyonda çalışabilirmiş. Saat ücreti, part-time çalışanlar için 1 lira 60 kuruşmuş. Haftada 4 gün, 8 saat çalışma karşılığında eline ayda 200-250 ytl geçiyormuş. 17 günlük sigorta yapıyorlarmış. Çalışma saatlerini derslerine göre ayarlıyormuş. İş az olduğunda erken çıkmak mümkünmüş ama ücreti kesiliyormuş. Maaşlı çalışanlar da varmış, Onlar’ın maaşları asgari ücretten biraz yüksekmiş, ama çalışma saatlerini aşsalar dahi fazla mesai ücreti alamıyorlarmış. Çalıştıkça yükseliyormuşsun ama maaşın fazla artmadığı gibi sorumuluk çok artıyormuş, bu nedenle kariyerine burada devam etmeyi düşünmüyormuş.

Her iki kulağında da buşon olduğundan yumuşatmak için Gliserin damla verdim, ve Pazartesi günü yıkatmak üzere tekrar gelmesini söyledim.

(Fotoğrafta İngiltere'deki Burger King'in büyük patronu bir hafta boyunca Liverpool'da bir restoranda çalışırken.)

1 yorum:

onemedico dedi ki...

Burger King; kendi edindiğim izlenimlerden ve Burger King'de çalışmış arkadaşlarımın anlattıklarıyla fast-food restaurantlar arasında en temiz ve hijyene en dikkat eden firmadır..

hem tavuk, hem et hamburgerleri bana daha lezzetli geliyor..