Cumartesi, Ocak 06, 2007


Bugün emekli bir hem Esnaf Odası, hem de Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanı nefes darlığı yakınması ile başvurdu. Hep adını duyduğum bu kuruluşların ne menem birşey olduğunu sordum.
Esnaf odaları her mahallede bulunan esnafın örgütlendiği sivil toplum kuruluşlarıymış. Her esnaf, buzdolabı tamircisinden berbere, bakkaldan şöföre, mahallede kendi odasına kaydolur, odaların başkanları karma esnaf odası başkanını seçermiş. Bu şekilde silsile şeklinde giden yapılanmanın başında (
TESK )Derviş Günday varmış. Uzun yıllardır yerinden edilememesinin sebebi esnaf tarafından tutulması imiş. Esnaf her yıl 55 ile 110 YTL arası aidat ödermiş. Bu paralarla derneğin masrafları karşılanırmış. Amcanın zamanında ödemeyene bir yaptırım yokmuş ama şimdiki başkan icra gönderiyormuş. Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi ise ihtiyacı olan esnafa ucuz ve kolay kredi temin etmek için kurulmuş. Her isteyene, kooperatifin onayı olduktan sonra Halk Bankası'ndan 15 000 YTL ye kadar %15 faizli kredi veriliyormuş.

Fotograf Mudanya Esnaf Kefalet Kooperatifi seçiminden.

Hiç yorum yok: