Cuma, Ocak 26, 2007


Bugün fren balatası üretiminde çalışan bir işçi boğaz ağırısı yakınması ile başvurdu.
Balata üretiminde akciğerlerde asbestoz ve bir çeşit kansere yol açan asbest kullanıldığı için işyerinde maske kullanıp kullanmadığını sordum. Kullanıyormuş, ama çok kaliteli değilmiş. Zaten asbest kullanımı 23 Nisan 2006 dan beri tüm dünyada yasaklanmış, ancak elinde stoğu olanlar kullanabiliyormuş. Amerikalılar seneye aynı asbest gibi olan ama adı daha değişik olan bir madde üreteceklermiş. Balata üretimi için demir tozu, bir çeşit plastik ve asbest kullanılıyormuş. Asbest balatanın kayganlığını arttırıyor, frenlerden ses gelmesini engelliyormuş. Demir tozu içeren harman kalıplara koyuluyor, üzerine metal kapak kapatılıp 150 tonluk presle soğuk basınç uygulanarak balata haline getiriliyormuş.
Orijinal parçayla yan sanayi arasında fark olup olmadığını sordum, ikisini de aynı firma üretiyormuş, sadece orjinalleri İstanbuldan gelen kutulara koyuyorlarmış. Normalde iki çift
Doğan balatasının maliyeti 10 YTL imiş , ama orijinal kutuda diye daha pahalı satılıyormuş.Boğazında enfeksiyon bulgusu olmadığından Theraflu f tb. 3x1 yazdım ve bol narenciye tüketmesini önerdim.

Hiç yorum yok: