Pazartesi, Mart 03, 2008

asayiş



Bugün boğaz ağrısı ve ateş yakınması ile başvuran Asayiş Şube Müdürlüğü’nde görevli bir polis memuruna hep merak ettiğim bir konuyu sordum; “Mesela birisi Diyarbakır’da cinayet işliyor, sonra İstanbul ya da İzmir’e kaçıyor. O kalabalıkta bu adam nasıl bulunup yakalanıyor?” dedim.
“Böyle bir olay olduğunda mutlaka suçu işleyen kişinin çevresi takibe alınır, telefon dinlemesi yapılır. Şahıs mutlaka birisini arar, yeri tespit edilir” dedi.
“Diyelim İstanbul’da olduğu belli oldu, koca İstanbul’da adamı samanlıkta iğne aramak gibi değil mi?” diye üsteledim.
“Şahıs bir kere aranan listesine girdikten sonra GBT ye geçer, herhangi bir kimlik kontrolünde GBT sorgulaması yapılınca arandığı belli olur tutulur. Ya da eğer çok sağlam istihbarat varsa veya olay önemli ise suçun işlendiği ilden bir ekip gider, tutuklayıp döner” dedi.
“GBT nedir?” dedim.
Genel Bilgi Tarama sistemiymiş. Şüphelenilen kişilerin bilgileri telefonla merkezdeki bilgisayarlardan bakılarak aranıp aranmadığı anlaşılıyormuş.
“Başka şehre giden ekip kaç kişi oluyor, harcırah alabiliyor musunuz, nerede kalıyorsunuz?” diye sordum.
Genelde iki kişi oluyormuş, harcırah veriliyormuş, ama yetersizmiş. Polisevlerinde ya da Emniyete jest yapmak isteyen anlaşmalı otellerde kalınıyormuş.
“Yine de aklıma takılan bir şey var; suçlu sahte kimlik kullanıyorsa ne olacak?”dedim.
“O da anlaşılır. Geçenlerde birinin kimliğinden şüphelendik. Adam 45 yaşında ama 25 yaşındaki kardeşinin kimliğini taşıyormuş. Nüfusa geç yazdırılmışım falan dedi, ama inanmadık, karakola götürdük. Oarada biraz araştırıp biraz da sıkıştırınca gerçek kimliği ve arandığı anlaşıldı” dedi, ve ekledi ”İzmir’de işimiz nispeten kola,y zira burada suç işleyenler genelde Güneydoğu kökenli olduğundan halkın arasında kendini belli ediyor, ama Güneydoğu’da görev yapanların işi zor tabii”
Muayenesinde kriptik tonsillit saptadım. İlaç ve istirahat yazmak için sevkini istediğimde, sevk almanın çok zor olduğunu, şehrin öbür ucundaki merkezden sevk alıp sonra emniyetin doktorundan havale yaptırması gerektiğini, buna mecali olmadığını, mümkünse ilaçları sevk gerekmeyen eşinin karnesine yazıp yazamayacağımı sordu.
“İstirahat ne olacak?” dedim.
“Zaten nöbet iznindeyim, idare ederler” dedi.
Gerçekten sevk alması zor olduğundan ve durumu acil tedavi gerektirdiğinden bir seferlik isteğini kabul edip eşinin karnesine Penisilin G 800 1x1 IM yazdım.

Tıp Fakültesinde öğrenci iken bir gece kimlik kontrolünde kimliğim üerimde olmadığından, ama esas olarak rütbelerin işaretlerini bilmediğimden en yaşlı polis memuruna komiserim diye hitap edip, benim yaşlarımdaki yeni mezun komiseri kızdırdığım için nezarethanede 2 saat geçirmiştim.
Aynı hatayı başkalarının da yapmaması için bu yazıya polis rütbelerini koymayı uygun gördüm.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

:)))
Ne polis ne de askerlerin işaretlerini ben de bilmediğim için, kendimi sizin yerinize koymam çok kolay oldu, ama yine de gülmemi engelleyemedim:)))
Çok hoş bir blog, hep gelirim artık:)

Adsız dedi ki...

öncelikle hoşgeldinizz
özlemiştik valla ne yalan söyliyim:))
ikincisi, bunca yıldan sonra, bu yaşımda kokoreç yemeye başladım bi arkadaşım sayesinde. Meğer ne lezzetmiş, neler kaçırmışım senelerdir. Ama kömür ateşinde olacakmış , onu da öğrendim.
Bi de şu polis rütbelerini vermeniz çok iyi olmuş, ezberledim hemen, çünkü ben de bilmediğimden hitapta zorlanıyorum kontrollerde. Malum, İstanbulda vapura binerken bile kimlik sorabiliyorlar.
Teşekkürler tekrar hoşgeldiniz:))
egeden

Adsız dedi ki...

”İzmir’de işimiz nispeten kolay zira burada suç işleyenler genelde Güneydoğu kökenli olduğundan halkın arasında kendini belli ediyor, ama Güneydoğu’da görev yapanların işi zor tabii" yorumunun ayıklanmamıs olması ırkcı ve ayrımcı bir tutum. gocle gelenlerin ya da azınlık grupların bilinen sosyoekonomik sebeplerle daha cok suc isleme potansiyeli tasıdıkları bilinir ama mevcut ayrımcılıgı katmerlendirmemek icin batılı ulkelerde medya azınlık ya da gocmenlerin etnisitelerine- bolgelerine vurgu yapmaz. polis memuru, sosyal bir sorunun icinde oldugu icin, dusuncesini bu sekilde dile getirebilir. sizden beklentim bu cumleleri cikarmanız. (sorularım:"guneydogulu" halktan sayılmıyor mu? "guneydogulunun suc isleyecegi" onyargısı acaba kac masum guneydogulunun gereksiz gozalti yasamasına neden olmustur? guneydoguda yasayan "batılı beyaz turk" suc islemez mi?)

Adsız dedi ki...

bu yorum güneydoğu ya yapılmış haksız bir suçlama. üstelik malum insanların ayrımcılık yapılıyor, ikinci sınıf vatandaşız savlarınıda destekler görünüm de.