Cuma, Mayıs 23, 2008

sigara pazarı


Bugün sigara şirketlerinden birinde çalışan bir genç öksürük yakınması ile başvurdu. Sigara içip içmediğini sordum,
"İşimiz gereği ağır pasif içiciyiz” dedi.
Barlarda pazarlama üzerine çalışıyorlarmış.
"Ne yapıyorsunuz yani?" dedim.
"Önce kanalları açmak gerekiyor, barları belirleyip oraya gösterişli arabalarla gidiyor, sigara dolapları, promosyon malzemeleri koyuyoruz. Daha sonra bu barları ziyaret edip insanların alışkanlıklarını gözlüyoruz” dedi. "Anket mi yapıyorsunuz?” dedim.
“Hayır, soru sormamız yasak. Bizimle konuşurlarsa konuşuyoruz, ama daha çok insanları, davranışlarını gözlüyoruz. Mesela hangi kıyafeti giyenler ne tür sigara içiyor. Sonra sigara fiyatında kırılmalar var; sigara markasına göre davranış biçimleri, neler yiyip içtikleri, barda nereye oturdukları,hepsini gözlüyoruz kafamıza kaydediyoruz ve daha sonra rapor haline getiriryoruz” dedi.
“Ne işe yarıyor bu raporlar?” diye sordum.
“Şirket buna göre piyasaya yeniürünler çıkartıyor, mesela 25 yaşın altında gençlerin fazla ağır sigaralar içmediğini saptıyoruz, onlara yönelik hafif sigaralar çıkartıyorlar” dedi.“Kimsenin haberi olmuyor bu gözleminizden, öyle mi?” dedim
“Evet, gizli bir şey değil, ama karşıdan izliyoruz. Pazarlamada bu tip çalışmaları her şirket yapıyor, mesela marketlerde ‘ghost shopper’ denen insanlar dolaşıyor. Bunlar alışveriş arabasıyla dolaşıp tam siz bakarken bir ürünü alıp arabaya atıyorlar ve sizi gözlüyorlar, genelde hedefteki insan da o ürüne odaklanıp alıyor" dedi.
"Memnun musun işinden?" diye sordum.
"Ben işetme mezunuyum, mali olarak da veri olarak da en büyük şirkette çalışıyorum, daha ne isterim" dedi.
Muhtemelen pasif içicilikten kaynaklanan astım başlangıcı bulguları olduğundan tozlu dumanlı ortamlardan uzak durmasını salık verdim ve Bricanyl exp. sirop 3x1 yazdım.

3 yorum:

MonteCito dedi ki...

birçok firma genellikle bu tür [pis] işler için üniversite öğrencilerini kullanıyor.. hem zamanı müsait, hem ortamlara alışkın, hem de ihtiyacı var.. part time çalışma adı altında süründürüyorlar resmen..

Taylanov dedi ki...

MArkette biri benim almak üzere olduğum ürünü kaparsa döverim onu. :)

Gökhan dedi ki...

Arkadasa acidim.sen isletmeyi bitir sonra meslek hastaligi adi altinda astim ol. Benim dedem de trende makinistmis, yillarca soludugu dumandan neler cektigini gordum. Umarim arkadas da gelecegini degistirebilme yetisini gosterir.
Bu arada izleniyor olmak sinir bozucu.