Salı, Şubat 02, 2010

kına


Bugün gelinini öksürük yakınması ile getiren ortayaşlı bir hanımın ellerinde kına görünce düğüne mi gittiğini sordum. Gençkızlığından beri aralıksız kına yakarmış. sadece bir kez nişanlıyken oje sürmüş. Kınayı çarşıdan alıyor,suyla karıp avcunun içine ve parmak uçlarının dış yüzüne koyup bağlıyor, üç dört saat sonra açıyormuş. Daha fazla bırakılırsa deriyi tahriş edermiş. Bu şekilde yaktığı kına 2 ay kadar gidiyor, tırnaklarının rengi açılınca tekrar yakıyormuş. Kınalı kılınan namazın sevabı daha çokmuş.
Kınanın kilosu 6 YTL imiş, 1 YTL lik aldığı zaman 4 kez yetiyormuş. Desenli kına yakıp yakmadığını sordum, 'Bilmiyoruz biz öyle şey' dedi.



Gelinini kınasız görünce sordum: O sevmiyor, yakmıyormuş. Düğünde bile avcuna altın para konana kadar kınayı avcunda tutmuş, sonra yıkamış.

İkinci fotoğrafın bulunduğu siteye kına resmi ararken rastladım. Ölüm orucu tutanlara da kına yakıldığını bilmiyordum.
Eline kına yakılan Fatma Koyupınar fotograf çekildikten bir ay sonra ölüm orucunda hayatını kaybetmiş.

6 yorum:

Kelime Yığıcısı dedi ki...

kına kokusunu ben sevmem...ama hint kınası modasını duymuştum...Annem hint kınasından kürdanla ya da bir poşetin içine krem şanti gibi koyup elime desenli kına yapardık...oda fazla tutmazdık...parmak uçlarında yani tırnaklarda sevmiyorum. Çünkü dediğim gibi kokusu hoşuma gitmiyor:( ama el üstünde kullandım....

Kına ile ilgili bir üçlük vardı paylaşmak isterim:Oğlunu askere gönderen bir ana derki: "biz kınayı kurbanlık koyunlara yakarız Allah'a kurban olsun diye; gelinlik kızlara yakarız kocalarına kurban olsun diye; askere gidecek oğullarımızın saçına yakarız vatana kurban olsun diye" çok etkilemişti bu söz beni...

ama bende ölüm orucundaki insanların yaktığını bilmiyordum.:( o acaba ne uğruna neye kurban edildiyor? Ve kim biliyor?

Marko Paşa dedi ki...

Hocam ben daha evvelinde birşey duymuştum saçma gelecek ama bu uzun süre açlık çeken insanlara
mesela ölüm orucundkilere bir şeyler yedirdiğiniz zaman vucut şoka giriyormuş oracıkta ölüyorlarmış doğrumu doğruysa niye

etki alanı dedi ki...

Kına alışkanlık yapar.
Ben 20 yıldır saçlarıma kına sürerim.Sanırım 2 yıl daha sürebileceğim.Çünkü artık yaş 52 olunca beyazların kınası çirkinleşiyor.Daha yeni beyazlamaya başladığı için 2-3 sene daha idare edebilirim.

İkinci fotoğraftaki olay sarsıcı.Ama geleneklerin o anda bile sürdürülmesi ilginç geldi bana....
Saygılar...
TüTü

H dedi ki...

Yazdıklarınızı düzenli olarak okuyorum. Ölüm orucunda kına yakıldığını bilmiyordum ama üzüldüm.

Asortik Krep dedi ki...

Askere gidenlere de kına yakılıyor gerçi ilk yorumda belirtilmiş..
Yazdıklarınızı resimlediklerinizden daha çok seviyorum.
Resimler bazen daha sert, bazen daha az ilgi çekici ya da değişik mesajlar içerebiliyor .. (farkındayız diyelim)

Darkohl dedi ki...

universtedeyken ellerimin ikisine de parmaklarimin ortasina kadar gelecek sekilde kina yakardim, cok uzun sure boyle dolastim. insanlarin garip tepkileriyle karsilasiyordum ama olsundu benim baska mazaretlerim vardi.