Pazartesi, Ocak 08, 2007


Bugün midede yanma ve şişkinlik yakınması ile başvuran bir aşçıya hep merak ettiğim büyük kazanda pilav yapımını sordum. Çalıştığı mutfakta hergün 3500 kişilik yemek çıkartıyorlarmış. Binlik kazan denen en büyük kazana 4 kilo margarin , 30 kilo pirinç, dört avuç(iki eli birleştirerek) tuz atılıyor, suyu da göz kararı koyuluyormuş. 3500 kişiye 150-160 kilo pirinç yetiyormuş.

Muayenesinde ağzında dişlerinin eksik olduğunu gördüğüm için, yemeği tam çiğneyemediği zaman ağzının yapacağı işi midesine yaptırdığını, midenin de iyi çiğnenip ağızdaki enzimlerle parçalanmamış gıdaları sindirmekte zorlandığını, bunun da yakınmalarının sebebi olabileceğini anlattım.

Rennie susp 4x1 tok yazdım ve diş doktoruna sevk ettim.

Resimdeki alet pilav pişirme makinasıymış. Buradan öğrendim.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

aman birakin lutfen bu makineyi.. nedeni su an Avrupa daki uzakdogu mutfagi cilginligina bununla devam edilmesi.. gittiginiz her ulkede bu aletten var. Malezyali bir arkadasin evinde de yaptik. Ama ekmek niyetine yenen pirinc bu, bence pilav degil..
buharda pisen pirinc.. buharda pisen tahil..